Case: Hoe we data uit inspanningstesten koppelden aan het EPD

Geplaatst op

Van veel (sport)artsen en inspanningsfysiologen is het een langgekoesterde wens: een inspanningslab met Cortex ademgasanalyse-apparatuur koppelen aan het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Bij het Martiniziekenhuis in Groningen ziet het ernaar uit dat deze wens nu echt in vervulling gaat. Na intensief samenwerken en ontwikkelen, zitten we nu in de testfase van de koppeling aan het EPD.

Twee locaties met elkaar verbinden

Het Martiniziekenhuis heeft inspanningslabs op twee verschillende locaties – in het ziekenhuis zelf en in het Omnium. De inspanningsapparatuur die hier staat is gekoppeld aan stand alone computers. Dat betekent dat de data uit de inspanningstesten op die computers lokaal wordt opgeslagen en niet op een andere locatie kan worden ingezien. Onhandig, vond het Martiniziekenhuis. Want op deze manier is oude data niet heel eenvoudig te vergelijken met nieuwe data en kunnen artsen op de ene locatie niet werken met data vanuit andere locatie. Daarom wordt de data uit de inspanningstesten nu niet meer lokaal, maar op een netwerk opgeslagen waar beide inspanningslabs toegang tot hebben.

Inspanningsapparatuur koppelen aan EPD

De volgende fase van het traject gaat nog een stapje verder. Want hoe mooi zou het zijn als de resultaten uit inspanningsonderzoek automatisch opgeslagen worden in het EPD, zonder administratieve handelingen van de arts of therapeut? Daarom ontwikkelden we verder om de data uit de Cortex-apparatuur uit te kunnen wisselen met het EPD. Deze uitwisseling van gegevens vindt plaats door middel het versturen van elektronische berichten. De structuur van die berichten moet voldoen aan de internationale veiligheidsstandaard Health Level 7 (HL7) én moet zo ingericht zijn dat de Cortex software en het EPD met elkaar kunnen ‘praten’, oftewel dat de data bruikbaar is in beide systemen. Daarom had deze stap nog best wel wat voeten in de aarde.

Testfase bereikt

Toch zijn we inmiddels al een heel eind. De nauwe samenwerking tussen aXtion, Umaco, Martiniziekenhuis en ProCare heeft eraan bijgedragen dat we nu de testfase bereikt hebben. Op dit moment wordt het verbinden van de beide locaties in de praktijk getest in het Omnium en wordt voor de EPD-koppeling een praktijksituatie nagebootst om te testen. Een mijlpaal wat veel goeds belooft – ook voor alle (sport)artsen en inspanningsfysiologen buiten het Martiniziekenhuis die nog met smart wachten op deze ontwikkeling!