Actueel

Blijf up-to-date

Afgelopen vrijdag 7 juni had ProCare de eer om aanwezig te zijn bij de officiële opening van de nieuwe beweeglaboratoria van de afdeling Bewegingswetenschappen van het UMCG. Deze hypermoderne labs beloven een grootse impact te hebben op het gebied van bewegingswetenschappen. Twee van de labs waren de CAVE en het VR lab – beide uitgerust met een Vicon motion capture systeem wat ProCare geleverd heeft.

50-image

CAVE

De CAVE is op dit moment één van de paradepaardjes van ProCare. De CAVE is een Immersive Room: een op maat gemaakte ruimte met daarin vier projectievlakken (drie wanden en de vloer) waarop door speciale projectoren beelden geprojecteerd worden.

De geprojecteerde beelden lopen vloeiend in elkaar over en met een speciale 3D-bril worden de beelden voor het linker- en rechteroog gescheiden. Voor een persoon die met een 3D-bril op in de CAVE staat, is het net alsof hij of zij echt in de geprojecteerde omgeving staat. Vicon-camera’s volgen de 3D-bril in real-time, terwijl de software voor elke projector het juiste perspectief berekent. Net als de andere labs kan dit systeem geïntegreerd worden met diverse meetapparatuur zoals een EMG-meetsysteem, spirometers, en eyetrackers. Applicaties voor dit systeem worden geschreven in Unity.

Dit project werd uitgevoerd in samenwerking met ProSystems, die de projectoren en de wanden hebben geleverd.

VR Lab

In deze opstelling draagt de proefpersoon een Head Mounted Display, waardoor ze vrij kunnen rondlopen in een grote ruimte omgeven door een Vicon motion capture systeem.

50-image

Met VR kan visuele informatie waarmee je bepaalde beweging uitlokt – bijvoorbeeld een voetbal die aangespeeld wordt – heel nauwkeurig gemanipuleerd worden. Wat er gebeurt met een proefpersoon als de bal iets harder of zachter aangespeeld wordt, kan in VR veel preciezer gemeten en gecontroleerd worden dan in de echte wereld. Hierdoor kunnen onderzoekers beter begrijpen hoe kleine veranderingen in stimuli de beweging van proefpersonen beïnvloeden. Bovendien kunnen VR-opstellingen logistieke problemen oplossen, zoals het bestuderen van bewegingen in complexe omgevingen met obstakels. Van het analyseren van de kinematica van een voetbalspeler op blessuregevoelige momenten, tot het aanleren van vaardigheden in een veilige omgeving, zoals in de ouderenzorg of tijdens revalidatie.

image

Het beweeglab van vroeger

image

The making of the CAVE

image

CAVE

image

40 jaar Bewegingswetenschappen

Toekomst van Bewegingswetenschappen

Naast de CAVE en het VR-lab, waren er ook nog labs met een splitbelt-opstelling, een loopband voor gangbeeld therapie en een neurofysiologisch lab. De nieuwe beweeglaboratoria van UMCG vertegenwoordigen de toekomst van bewegingswetenschappen. Door de integratie van VR en geavanceerde bewegingsregistratieapparatuur kunnen onderzoekers nu vraagstukken aanpakken die voorheen onoplosbaar waren, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor vooruitgang in sport, revalidatie en ouderenzorg. Zoals de gebruikers het mooi benoemden: ‘We brengen hiermee niet alleen het lab naar het veld, maar ook het veld naar het lab’.

ProCare is trots om deel uit te maken van deze baanbrekende ontwikkelingen en kijkt uit naar de toekomstige bijdragen van deze innovatieve labs aan de wetenschap en de maatschappij.