Actueel

Blijf up-to-date

‘Physical exercise interventions and telemonitoring of physical activity during or after systemic cancer treatment’

Het doel van mijn proefschrift was het onderzoeken van de effecten van verschillende beweeginterventies en telemonitoring van fysieke activiteit bij patiënten met kanker tijdens of na systemische oncologische behandeling. Binnen dit onderzoek heeft ProCare beweegmeters (ActiGraph GT3x accelerometers) geleverd met ondersteunende software ActiLife om de fysieke activiteit van de deelnemers aan ons onderzoek in de thuissituatie objectief te kunnen meten. Ook hebben wij twee hand held dynamometers (MicroFET 2) afgenomen bij ProCare.

Tijdens mijn promotietraject hebben wij de ActiGraph accelerometers gebruikt in twee studies om meerdere malen metingen te verrichten bij honderden deelnemers. Deelnemers werden geïnstrueerd om de accelerometers 7 dagen lang te dragen. Hierna werden de accelerometers per post met een retourenvelop teruggestuurd en uitgelezen. Van tevoren kozen deelnemers voor een draaglocatie: pols of heup. Uit de studies blijkt dat het beweeggedrag in de thuissituatie toeneemt door deelname aan een beweeginterventie. Het verrichten van metingen met de ActiGraph accelerometers is goed bevallen. De ActiGraph accelerometers waren gemakkelijk in te stellen en de batterijduur is goed. Deelnemers waren over het algemeen positief over het dragen van de ActiGraph accelerometer. De hand held dynamometers hebben wij gebruikt in één studie om spierkracht te meten bij deelnemers. Het is een gebruiksvriendelijk apparaat waarmee de spierkracht van verschillende spieren nauwkeurig objectief kan worden gemeten.

De ActiGraph GT3x accelerometer is een gevalideerd meetinstrument om de fysieke activiteit objectief te meten en wordt wereldwijd veel toegepast in wetenschappelijk onderzoek. Wij adviseren om de ActiGraph accelerometer om heup te laten dragen en niet om de pols. De ActiLife software had destijds namelijk geen goede correctie voor het analyseren van data van polsmetingen. Uiteindelijk is het gelukt om de data verkregen via polsmetingen te analyseren met R’-package GGIR.

Wat betreft de handheld dynamometers merkten wij dat het resultaat van de metingen sterk afhankelijk is van wie de metingen uitvoert. Zelf moet je wel sterk genoeg zijn om de metingen uit te voeren. Sommige collega-onderzoekers konden de kracht van de m. quadriceps van jonge sterke mannen helaas niet meten en het resultaat van de metingen verschilt tussen onderzoekers. Het is daarom aan te bevelen om metingen door eenzelfde (krachtige) onderzoeker uit te laten voeren. Ook is een gestandaardiseerd meetprotocol aan te bevelen.