Hebben we straks allemaal een te hoge bloeddruk?

Geplaatst op

De bond van Amerikaanse cardio­logen heeft de drempel voor een te ­hoge bloeddruk verlaagd van ‘14 over 9’ naar ‘13 over 8’. Ook de Europese vereniging voor Cardiologie denkt over een verlaging na. Professor Guy de Backer, hartspecialist bij het UZ Gent: “Wellicht wordt de norm ook bij ons strenger.” Dubbel zoveel mensen dreigen volgend jaar dus met een hoge bloeddruk te zitten.

Voor de leek lijkt het misschien maar een klein verschil. Van ‘14 over 9’ naar ‘13 over 8’. Maar je moet je niet vergissen. Zo waarschuwt professor De Backer: “de aanpassing verdubbelt meteen het aantal mensen dat medisch gesproken met hypertensie kampt. Nu heeft zo’n 30 procent van de volwassenen een te hoge bloeddruk. Met de nieuwe norm schat ik hun aandeel op 60 procent. En in de leeftijdscategorie boven de 70 jaar halen we zelfs 80 procent of meer.”

De stille killer: een te hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk wordt vaak ook wel een “stille killer” genoemd. Met name omdat er geen duidelijke symptomen zijn. “Het is een van de belangrijkste oor­zaken van hart- en vaatziekten en overlijdens door beroerte. Naast roken en te hoge cholesterol”, zegt de hartspecialist.

De huidige Europese norm van 14 over 9 dateert van eind 2013. “Onze manier van leven is in de tussentijd enorm veranderd. Zeker niet ten goede. Vandaar dat de Europese Vereniging voor Cardiologie en de ­Europese Vereniging voor Hypertensie een herziening van de norm bestuderen. De nieuwe drempelwaarde wordt normaal in juli volgend jaar bekendgemaakt.” Een lagere drempel betekent dat de patiënt sneller geholpen kan worden om erger te voorkomen.

Een gezondere levensstijl

Overigens betekent een strengere norm volgens professor De Backer niet per se dat huisartsen meer medicatie voorschrijven. “Voor de meeste patiënten die op het randje zitten, kan meer aandacht voor een gezondere ­levensstijl al flink helpen: meer bewegen, wat vermageren, minder alcohol en minder zout.”

Bron: Nieuwsblad.be