Barbara Habekotté, particulier

De AlterG helpt het lopen weer op te bouwen

Tot ongeveer eind dertig heb ik een actief leven geleid met regelmatig sporten zoals hardlopen, fietsen, (berg)wandelen, dansen, schaatsen, voetballen ed. Na een voetoperatie in 2000 aan mijn kleinste teen gewricht, was de operatie geslaagd volgens de orthopeed, maar het lopen kwam niet meer opgang. Vervolgens heb ik jarenlang naar oplossingen gezocht en diverse artsen, specialisten, fysiotherapeuten en andere therapeuten geraadpleegd. Niemand heeft mijn probleem echt kunnen vinden en oplossen. Het lopen bleef lange tijd beperkt tot het lopen naar de buurman op straat, circa 1 minuut.

In 2015 kwam ik de fysiotherapeute Sabine Kern ( DynamischBewegen.nl ) op het spoor. Zij heeft veel ervaring en kennis. Daarnaast heeft ze een unieke methode ontwikkeld waarbij ze gebruik maakt van nieuwe inzichten in de wetenschap die relevant zijn voor het beweegsysteem, zoals ‘zelforganisatie van biologische systemen’, myofascia en tensegrity om een paar te noemen. Met haar behandeling en coaching, en veel zelf doen en oefenen, is het lopen vooruit gegaan.

Vooruitgang in lopen met de AlterG

In de afgelopen jaren heb ik zelfs het niveau gehaald van 8 minuten lopen een paar keer per dag. Maar ik ben daarna weer teruggevallen naar 1,5 minuut lopen. Er is perspectief om vooruit te gaan, maar het is lastig, en in de afgelopen jaren ben ik vaak weer teruggevallen naar een lager niveau. Zo ben ik op het idee gekomen om een hulpmiddel aan te schaffen, die mij kan helpen om het lopen weer op te bouwen met hele kleine stapjes en met minder gewicht. Ik ben op het spoor gekomen van de AlterG via internet. Dat leek mij het meest geschikte apparaat, maar in mijn woonplaats of nabij in de regio, was geen AlterG beschikbaar voor oefenen.

De AlterG als particulier kopen

Als particulier koop je niet zomaar even een AlterG, ook al was er via AlterG.nl  een mogelijkheid om een tweedehands AlterG aan te schaffen. Het belang van lopen voor mijn gezondheid en welzijn is echter enorm belangrijk en nu heb ik nog een mogelijkheid om verder op te knappen. Het dichtgaan van een voor mij geschikt zwembad in de buurt vanwege Corona was een bijkomend argument en voorjaar 2020 heb ik een tweedehands AlterG aangeschaft via een huur-koop overeenkomst. Het bevalt heel goed.

Vorig voorjaar liep ik ongeveer 1,5 minuut en nu loop ik inmiddels 7 minuten. Als ik dit opbouwschema kan volhouden, loop ik eind dit jaar ongeveer 13 minuten. En zo hoop ik verder op te bouwen de komende jaren.

Pluspunten zijn voor mij:

  • Ik kan heel langzaam opbouwen wat betreft gewicht, snelheid en tijd;
  • Met de AlterG kan ik veel ” normaler lopen” dan op een gewone loopband, want je wordt rond je middel ondersteund en ik hoef me niet vast te houden met m’n handen zoals bij een gewone loopband. Bij het lopen op een gewone loopband kreeg ik steeds pijn in mijn rechter heup, bij het lopen op de AlterG niet;
  • Voorheen oefende ik ook in een zwembad van 140 cm diep, maar het lopen op de AlterG benadert veel beter het gewone lopen, en bovendien kan ik zo veel beter geleidelijk opbouwen wat betreft gewicht;
  • Het opbouwen van lopen op de AlterG met kleine stapjes helpt ook bij het opbouwen van zelfvertrouwen, zodat je ontspannen blijft tijdens het lopen;
  • En mocht ik weer terugvallen, dan kan ik de draad weer oppakken op een iets lager niveau wat betreft lichaamsgewicht, snelheid en tijd;
  • Met de AlterG kun je ook een hellingshoek instellen of staand oefeningen doen.

Iedere (fysio)therapeut, die mensen helpt met loopproblemen, raad ik aan om een AlterG aan te schaffen, zodat iedereen met loopproblemen met kleine stapjes het lopen weer kan opbouwen, zo natuurlijk mogelijk. En mocht je als particulier de mogelijkheid hebben, dan is het ook zeker een aanrader!