Drs. Maijke van Bloemendaal, Fysiotherapeut Merem Medische Revalidatie

In een onderzoek naar nieuwe meetinstrumenten is het GAITrite Walkway System gebruikt door Drs. Maijke van Bloemendaal. Hierbij werd gekeken naar data die vergaard werd uit stap- en schredelengte en stap-, stand- en schrededuur.

De GAITrite is toegepast omdat we dit systeem in ons bewegingslaboratorium konden aanbrengen voor de duur van het onderzoek (mobiel systeem) en uit onderzoek een aantal meeteigenschappen van de GAITrite bekend waren.

Ik heb alleen de mat gebruikt en dus geen camera’s daarbij. Wat mij bijstaat is het gebruikersgemak voor de onderzoeker. Wel is het na de metingen nog redelijk arbeidsintensief (maar niet ingewikkeld) om de juiste data te selecteren. In het onderzoek participeerden gezonde deelnemers. Voor hen was gebruik van de mat geen probleem, maar zij liepen niet altijd over het midden van de baan waardoor sommige trials onbruikbaar waren. Ik kan me voorstellen dat het voor patiënten met loopbeperkingen lastig kan zijn om een mat op en af te moeten stappen (ondanks dat de mat maar een beperkte dikte heeft) en de beperkte breedte van de mat een probleem kan zijn bij metingen. Maar ik heb hier geen ervaringen mee opgedaan.