Eugene Rameckers, PhD, MPPT, Adelante Revalidatie en Universiteit Maastricht

De ADL-TTD is gebruikt in een feasibility studie om het gebruik van de ADL-TTD te testen bij de doelgroep kinderen met unilaterale Cerebrale Parese. Hierbij is ook dagelijks gebruik van de ADL-TTD in een intensieve arm-hand training getoetst op gebruik van de game en het effect van de krachttraining met de ADL-TTD op de resultaten in de game.

Ervaring met de ADL-TTD

De AL-TTD is in 2 therapieperioden gebruikt bij ongeveer 15 jongeren. Wij meten eerst de maximale kracht met de krat met de ADL-TTD  om daarna een submaximale krachttraining te geven volgens richtlijnen voor training. Technisch gezien hebben we met de eerste versie veel kleine problemen gehad, maar met de huidige versie hebben we geen enkel technisch probleem en konden we dagelijks de training bij alle jongeren vormgeven. Zowel op motivationeel gebied als uitvoerbaarheid voor kinderen en therapeut ben ik zeer tevreden met de mogelijkheden. De visuele resultaten van de training zijn er nog niet en dat wordt wel gemist. De omvang van de ADL-TTD, met name het platform mag nog kleiner, zodat de wendbaarheid toeneemt binnen de ruimtes.

De ADL-TTD geeft de mogelijkheid om in combinatie met gaming relevante ADL taken te oefenen op niveau van kracht of motorisch leren. Het objectiveert de resultaten en de opbouw veel preciezer dan een therapeut subjectief kan doen. Door de games afgestemd op de specifieke taak is het motivationele gehalte heel groot.  Een grote keuze aan games is dan wel noodzakelijk voor het plezier en de variatie. Een nadeel kan zijn dat een therapeut altijd net iets anders wil oefenen m.b.t materiaal of bewegingsuitslag, waardoor gebruikswaarde minder effectief kan worden ervaren.