Maike G Sweegers, Msc Amsterdam UMC, afdeling Epidemiologie & Biostatistiek, onderzoeker in opleiding

Voor het onderzoek hebben wij de Actigraph accelerometers gebruikt om inzicht te krijgen in de fysieke activiteit en het zitgedrag van patiënten na de behandeling van kanker. Deelnemers zijn gevraagd om de Actigraph accelerometer voor 5 tot 7 dagen te dragen. Uit ons onderzoek blijkt dat patiënten na de behandeling van kanker weinig bewegen en veel zitten.

De ervaring met de Actigraph accelerometers is goed. Met behulp van de Actigraph accelerometers kan men op een objectieve manier inzicht krijgen in de fysieke activiteit en het zitgedrag van deelnemers. Het is een klein apparaat dat makkelijk met de post verstuurd kan worden en de batterijduur is goed waardoor voor langere tijd gegevens verzameld kunnen worden.

Over het algemeen hebben deelnemers geen last van het dragen van de accelerometer maar wordt af en toe vergeten om de accelerometer om te doen waardoor gegevens missen. Het kan in dat geval helpen om de deelnemers een dagboekje in te laten vullen wanneer ze de accelerometer hebben gedragen zodat de onderzoeker weet welke gegevens van welke dagen geanalyseerd dienen te worden. Daarnaast is het makkelijk om de gegevens die met behulp van de Actigraph accelerometer is verzameld te vergelijken tussen deelnemers. De interpretatie van de gegevens van de Actigraph accelerometer brengt subjectieve beslissingen met zich mee. Het is belangrijk om goed na te denken over deze beslissingen en ze af te stemmen op de onderzoekvraag.

De Actigraph accelerometer wordt over de hele wereld gebruikt om gegevens over fysieke activiteit en zitgedrag te verzamelen. Een groot voordeel hierbij is dat het makkelijk is om de gegevens van verschillende onderzoeken met elkaar te vergelijken.