Marcella Burghard, PhD, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Kinderbewegingscentrum-onderzoeker en junior inspanningsfysioloog UMCG Utrecht, afdeling Revalidatie & Sport, Fysiotherapeut

Voor meerdere studies van mijn onderzoek hebben we de cardiorespiratoire fitheid (VO2piek) bepaald. Om de VO2piek te bepalen hebben zowel mensen met Cystic Fibrosis als gezonde proefpersonen een cardiopulmonale inspanningstest (CPET) uitgevoerd. Al deze inspanningstesten hebben we met Lode fietsergometers uitgevoerd. Daarnaast hebben we voor een studie de isometrische spierkracht van de quadriceps gemeten met de Cybex en later de Biodex. Zowel voor de Lode fietsen als de Biodex is ProCare onze leverancier geweest. De apparatuur is betrouwbaar en de begeleiding/service van ProCare is netjes.

Sinds 2015 ben ik werkzaam in het WKZ en sindsdien werk ik met apparatuur van ProCare. Voornamelijk gebruik ik de Lode fietsen en de Biodex. Vooral de fietsen zijn makkelijk in gebruik en hebben voldoende mogelijkheden voor een inspanningslab. Verschillende test en trainingsprotocollen invoeren is snel gedaan.

De apparatuur ziet er stevig en stabiel uit, maar is dit ook daadwerkelijk. De fietsen zijn ook voldoende in te stellen op het individu. Nu met ook testen voor het Prinses Maxima Centrum zie ik kleine kinderen tot forse jongvolwassenen met een behoorlijk lichaamsgewicht.

Het is ook ideaal dat de Lode fietsen al vanaf 0 watt kunnen beginnen. Dat is natuurlijk essentieel voor de protocollen m.b.t. de inspanningstesten, maar ook ideaal voor zeer laag belastbare patiënten die we soms in de kliniek zien.

De Biodex biedt veel mogelijkheden maar daar is een scholing wel essentieel, gezien de juiste uitvoering en interpretatie van de testen etc. Bij het aanschaf van de Biodex is de scholing van ProCare mij goed bevallen. De expertise was duidelijk aanwezig en de scholing is van toegevoegde waarde voor onze afdeling geweest.