Moniek Akkerman, PhD, PT, Postdoctoraal onderzoeker – Brandwondencentrum Groningen, Martini Ziekenhuis

Brandwonden bij kinderen kunnen een grote impact hebben op hun fysieke activiteit en fitheid, zowel op korte als op lange termijn. Om deze reden is binnen de drie Nederlandse brandwondencentra onderzoek gedaan naar het herstel van fysieke activiteit en fitheid bij kinderen met brandwonden.

Metingen met Actigraph GT3X+ accelerometers

Het dagelijkse activiteitenniveau van 21 kinderen en jongeren met brandwonden werd, 1-5 jaar na het brandwondongeval, onderzocht met behulp van Actigraph GT3X+ accelerometers.
Uit deze objectieve meting bleek dat slechts de helft van de jongens en geen van de meisjes voldeed aan de Nederlandse norm voor gezond bewegen.

Metingen met Lode Corival fietsergometers

Het verloop van de inspanningscapaciteit in de eerste zes maanden na ontslag uit het brandwondencentrum werd bij 24 kinderen en jongeren gemeten met een Steep Ramp Test. Deze werd uitgevoerd met behulp van de Lode Corival fietsergometers en de bijbehorende Lode Ergometrie Manager (LEM) software.
Uit dit onderzoek bleek dat de helft van de kinderen binnen zes maanden weer het niveau bereikte van gezonde leeftijdsgenoten. De andere helft deed dit niet en deze kinderen hebben dus extra ondersteuning nodig om weer fit te worden.

De ernst van de brandwonden bleek niet voorspellend voor het herstel van inspanningscapaciteit. In plaats daarvan bleek het vroegtijdig meten van de inspanningscapaciteit na ontslag, met behulp van de Steep Ramp Test, een goede methode om vast te stellen welke kinderen extra ondersteuning nodig hebben bij het herstel. Om deze reden gaan de drie Nederlandse brandwondencentra (binnenkort) starten met het structureel monitoren van de conditie na ontslag uit het brandwondencentrum.

Gebruik van de Actigraph accelerometers

De accelerometers zijn klein en makkelijk te bevestigen met behulp van de elastische band. Bovendien zijn de meters met behulp van de Actilife software makkelijk in te stellen. Onze participanten vonden het geen probleem om de accelerometers een week lang te dragen. Voor de analyses hebben wij gebruik gemaakt van een Matlab script, omdat de toenmalige versie van Actilife niet alle mogelijkheden bood die wij nodig hadden voor de analyse (bv het verwijderen van non-valid days , dagen waarop de meter niet lang genoeg gedragen is, en non-wear time, bv langer dan 20 minuten 0 counts). De nieuwe Actilife 6 software biedt echter veel meer mogelijkheden voor analyse dan eerdere versies. De data wordt overzichtelijk weergegeven en non-wear time en niet-valid days kunnen hiermee ook makkelijk verwijderd worden. Een aanrader!

Gebruik van de Lode Corival fietsergometers

In ons brandwondencentrum worden de Lode Corival fietsergometers veelvuldig gebruikt, onder andere voor conditiebehoud en/of -training tijdens (de relatief lange) opname, voor het monitoren van de conditie na ontslag en voor klinisch wetenschappelijk onderzoek.

De fietsergometers zijn zeer praktisch in gebruik. Ze hebben een smal design en zowel het stuur als het zadel kunnen makkelijk ingesteld worden. De ergometers zijn bovendien gemakkelijk schoon te houden en dankzij de wieltjes ook makkelijk van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen. Het enige nadeel is dat het relatief zwaar is om de fiets zo te kantelen dat deze daadwerkelijk kan rijden met de wieltjes.

Ook de LEM software biedt veel mogelijkheden en is over het algemeen makkelijk in gebruik. Met behulp van de USB-kabel is de ergometer eenvoudig te koppelen aan een computer of laptop. Het extraheren van de testgegevens zou nog wel eenvoudiger kunnen.

Uiteindelijke conclusie

De Actigraph WGT3X+ accelerometers zijn ideaal om het dagelijkse fysieke activiteitenniveau in kaart te brengen, zowel bij kinderen als volwassenen. Ze worden bovendien veel gebruikt in de literatuur, wat vergelijking tussen studies mogelijk maakt.

De Lode Corival fietsergometers zijn zeer praktisch in gebruik en de LEM software biedt veel analysemogelijkheden.