PhD. Maud van den Bogaart, Joint degree PhD student aan Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Amsterdam

De AMTI krachtenplaat bevindt zich in ons bewegingslabo waarbij we krachten kunnen meten tijdens zowel het staan als wandelen. Aangezien de krachtenplaat mooi weggewerkt is in de ondergrond kan men er gemakkelijk en veilig overheen wandelen. Daarnaast kunnen ook foammatten, balansborden of andere materialen er gemakkelijk opgezet worden. Ik heb de AMTI krachtenplaat zelf gebruikt om de grondreactiekracht en CoP te meten tijdens het staan. De proefpersonen stonden op een vaste ondergrond (direct op de AMTI krachtenplaat) en op balansboren die geplaatst werden op de krachtenplaat. De AMTI krachtenplaat is zeer nauwkeuring en makkelijk in gebruik. Het gebruik van de AMTI krachtenplaat kan zeer gemakkelijk gecombineerd worden met het gebruik van 3D-videoanalyse. De videoanalyse software kon gesynchroniseerd worden met de AMTI krachtenplaat, heel handig aangezien er dan bij de start van de meting maar op 1 start knop geduwd diende te worden en de data dus synchroon voor beide systemen verzameld kon worden. Kortom, ik heb de AMTI krachtenplaat als een heel accuraat en gebruiksvriendelijke apparatuur ervaren.

Het onderzoek

Om het gebruik van de verschillende balanscontrole mechanismen in kinderen, jong volwassenen en ouderen te onderzoeken tijdens het staan op een vaste ondergrond en op balansborden heb ik onder andere gebruik gemaakt van de AMTI krachtenplaat. In alle leeftijdsgroepen leverde het CoP-mechanisme (= ankle mechanisme) de grootste bijdrage aan balanscontrole. De bijdrage van het andere mechanisme, het contrarotatie mechanisme (= o.a. heupmechanisme, arm en hoofd bewegingen), was beperkt. Echter gebruikte kinderen het contrarotatie mechanisme relatief meer tijdens het staan op balansborden die konden bewegen in het sagittale vlak, in vergelijking met jong volwassenen, waarschijnlijk omdat kinderen nog aan het leren zijn om de  bijdrage van het contrarotatie mechanisme te beperken net als jong volwassenen en ouderen.

Aangezien de AMTI krachtenplaat een heel accuraat en gebruiksvriendelijk apparaat is, hebben wij gekozen voor het gebruik van de AMTI krachtenplaat in mijn onderzoek om het gebruik van verschillende balanscontrole mechanismen gedurende de levensduur te bepalen.