Nicky van Melick, Manager, sportfysiotherapeute en bewegingswetenschapper Knie Expertise Centrum Eindhoven

Zowel de MicroFET 2 hand-held dynamometer als de Lode ProJump sprongmat zijn gebruikt voor mijn onderzoek met sporters (n=158) na voorste-kruisbandreconstructie. We gebruikten beide apparaten als onderdeel van een testbatterij om te evalueren of terugkeer naar sport mogelijk was na langdurige revalidatie bij een fysiotherapeut.

De MicroFET werd gebruikt voor 4 verschillende krachttesten: isometrische quadricepskracht, isometrische hamstringkracht, excentrische hamstringkracht en isometrische heupabductiekracht. De sprongmat werd ingezet om een éénbenige hoogtesprong te meten. Daarnaast werden nog 2 andere sprongtesten (een éénbenige vertesprong en een éénbenige zijwaartse duurtest) en 2 testen voor de kwaliteit van bewegen uitgevoerd.

Uit ons onderzoek bleek dat slechts 16% van alle geteste sporters voldeed aan de criteria om weer terug te mogen keren naar sport, terwijl hun eigen fysiotherapeut al had gezegd dat ze klaar waren met de revalidatie en ze dus terug mochten keren. Daarnaast viel op dat 56% van de sporters bij hun eigen fysiotherapeut nog geen testen had uitgevoerd en de beslissing om terug te mogen keren naar sport dus blijkbaar niet gemaakt werd op basis van objectieve metingen.

Al met al is de MicroFET…

een handzaam apparaat dat makkelijk in gebruik is. Bij deze categorie patiënten (jonge sporters) is het bij enkele testen wel nodig om een band te gebruiken voor fixatie, omdat het anders als tester niet lukt om de test zuiver isometrisch te houden.De ProJump sprongmat wekt met handige software gekoppeld aan de computer en registreert nauwkeurig hoe lang iemand in de lucht geweest is en rekent dit om naar spronghoogte.

Voordeel van de MicroFET is dat deze klein en draagbaar is. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan isokinesie. Voor de meeste fysiotherapeuten daarom veel toegankelijker. Natuurlijk blijft isokinesie de gouden standaard, maar krachttesten met de MicroFET zijn een goed en betrouwbaar alternatief.

De ProJump spongmat is een betrouwbaar apparaat om spronghoogte te meten. Blijf je op locatie, dan is hij goed te hanteren en makkelijk in gebruik.