Petra Braaksma, Postdoctoraal onderzoeker, UMCG Groningen

In het kader van onderzoek naar het verbeteren van fitheid en beweeggedrag van kinderen met Developmental Coordination Disorder (DCD) hebben we gebruik gemaakt van Polar RS300x hartslagmeters en ActiGraph accelerometers (wGT3x-BT).

Activiteit van kinderen in kaart brengen

In dit onderzoeksproject hebben we het programma RenJeFit! ontwikkeld voor kinderen met DCD van 7 tot 12 jaar. RenJeFit! bestaat uit een training en leefstijl programma. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met DCD baat kunnen hebben bij RenJeFit!. Zo gaan kinderen met DCD na RenJeFit! vooruit in uithoudingsvermogen, sprintvermogen en motivatie voor bewegen. Daarnaast gaven ouders en trainers aan dat ook het sociaal-emotioneel welbevinden, plezier in activiteiten, motorische vaardigheden en gewicht van de kinderen verbeterden. Met de hartslagmeters hebben we de intensiteit van de training gemonitord en met de Actigraph accelerometers hebben we de activiteit van de kinderen in kaart gebracht.

Inzet van Actigraph en Polar

De hartslagmeters (Polar RS300x) hebben we ingezet tijdens trainingen om de intensiteit van de training in kaart te brengen en om waar nodig tussentijds de intensiteit van de training bij stellen. De banden in verschillende maten waren goed verstelbaar, de meters vingen de hartslag snel op en waren eenvoudig in te stellen. Bij het omdoen van de hartslagmeters is het belangrijk om de band en het horloge niet vlak naast elkaar te houden. De signalen van de hartslagmeters van de verschillende deelnemers interfereerden niet met elkaar tijdens de training. De hartslag was eenvoudig uit te lezen op het horloge en op een online account.
De ActiGraph accelerometers (wGT3x-BT) waren zoals vereist klein, op de heup te dragen (geleverd met banden in verschillende maten), hadden een voldoende accuduur voor de te meten periode en leverden gedetailleerde data op. De data was eenvoudig in te lezen en de software was zeer uitgebreid maar desalniettemin eenvoudig te gebruiken. De hartslagmeters konden zowel op het horloge als online uitgelezen worden wat praktisch was om zowel een snelle check te kunnen doen als de data in uitgebreider format vast te kunnen leggen. Voor de online uitleesoptie was een account nodig.

Keuze voor Actigraph

De ActiGraph accelerometers hebben we gekozen vanwege:

      1. 1. De lange accuduur, zodat de accelerometers niet tijdens een meetperiode opgeladen hoefden te worden (een week met vrij hoge sample frequentie)
      1. 2. Ze apparaatjes waren klein: op deze manier konden we ervoor zorgen dat de deelnemers minimale hinder aan het dragen ondervonden;
      1. 3. Robuustheid: omdat de doelgroep uit kinderen bestond moesten de accelerometers tegen een stootje kunnen en minimaal spatwaterdicht zijn.

Praktische tip: wanneer je meerdere ActiGraphs op hetzelfde moment wilt uitdelen, is het goed om te letten op de planning: opladen van de ActiGraphs gaat via micro USB dus zorg voor veel USB poorten/stopcontacten of voldoende tijd om de ActiGraphs na elkaar op te laden. De software is uitgebreid en inzichtelijk, erg geschikt voor evaluatie in onderzoek.