Raquel Hulst, PhD, Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht

Voor onze studie hebben we bij 60 kinderen met een hersenbeschadiging (cerebrale parese, CP) gedurende één week de 24-uurs activiteiten (d.w.z. fysieke activiteit, sedentair gedrag, en slaap) gemeten middels activiteitenmonitors (ActiGraph wGT3X-BT). Tevens werd onderzocht in hoeverre kinderen met CP voldoen aan de beweegrichtlijn alsook aan de leeftijdsafhankelijke aanbevelingen voor slaapduur. Onze resultaten lieten zien dat fysieke activiteit afnam, terwijl sedentair gedrag toenam, met toenemend GMFCS-niveau (een classificatie voor de ernst van de CP) bij kinderen met CP. Slechts 5,9% van de ambulante kinderen met CP voldoet aan de 24-uurs activiteitenrichtlijn voor voldoende slaap én beweging.

We hebben een goede (eerste) ervaring met het gebruik van de ActiGraph activiteitenmonitors. De apparaatjes konden vooraf worden opgeladen en ingesteld om de meting te starten op de gewenste dag, waren gemakkelijk te dragen – de kinderen in onze studie droegen de activiteitenmonitor om de heup (overdag) en om de pols (’s nachts) – en klein en licht genoeg zodat er minimale hinder werd ondervonden aan het dragen. Ook konden ze eenvoudig per post worden verstuurd naar de participanten thuis. Omdat de metingen plaatsvonden in het eerste jaar van corona hoefde er op deze manier geen fysiek contact plaats te vinden, wat als prettig werd ervaren.

De voordelen van de ActiGraph zijn dat dit een relatief klein apparaatje is, gemakkelijk in gebruik, acceptabele batterijduur en minimale belasting voor het kind. Toch moet je bij kinderen met een ontwikkelingsstoornis zoals CP rekening houden met overgevoeligheid, waardoor het voor een aantal kinderen alsnog te belastend was om de activiteitenmonitor te dragen (met name ’s nachts). En ondanks het apparaatje relatief klein is, was deze voor een klein kinder-polsje nog best log. Een nadeel is dat je afhankelijk bent van de ActiLife software en over de kennis moet beschikken om de data hiermee te verwerken en uit te lezen.

Meer weten over dit onderzoek? Bekijk dan de website van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht.