Ruben P.A. van Eijk, M.D. MSc, UMC Utrecht

Voor onze studie hebben 42 mensen met amyotrofische laterale sclerose (ALS)  gedurende 18 maanden, om de twee maanden een week de ActiGraph gedragen. ALS kenmerkt zich door het verlies van spierkracht en functie waardoor patiënten langzaam verlamd raken en gemiddeld binnen drie jaar komen te overlijden. De ActiGraph werd gebruikt om de achteruitgang in dagelijkse activiteit objectief te meten.

Een zeer klein en minimaal belastend apparaat

De ActiGraph werd in deze studie gedragen op de heup. Het is een zeer klein en minimaal belastend apparaat wat geen input vereist van de patiënt. Dit maakt de apparatuur ideaal voor een kwetsbare groep patiënten. De ActiGraph kan helaas enkel worden gebruikt en uitgelezen worden in combinatie met de ActiLife software. De ActiLife software is makkelijk te gebruiken en kan snel en effectief de data transformeren in een hanteerbaar format. ActiLife biedt de optie om de data samen te vatten in het aantal stappen, de MET score of de gemiddelde activiteit per dag. Voor geavanceerdere uitkomsten hebben wij de data buiten ActiLife geanalyseerd, via het open-source platform R.

ActiGraph biedt de mogelijkheid om de data remote via een cloud platform te analyseren. Wij hebben nog geen ervaring hiermee. In deze studie hebben we ActiGraph via de post naar de patiënt thuisgestuurd. De ActiGraph is zo in te stellen dat hij pas vanaf een bepaalde dag actief wordt. De batterijduur is excellent en haalt met gemak meer dan 4 weken.

Voordelen van de ActiGraph zijn het gemak in gebruik, de accuraatheid, laag-belastend voor de patiënt, lange batterijduur en de goede ondersteuning. Je bent echter wel afhankelijk van de ActiLife software.