Sigrid Olthof, MSc, Universitair Medisch Centrum Groningen, Rijksuniversiteit Groningen

Het in kaart brengen van de belasting van de training is belangrijk in het voetbal. Hierop worden trainingsprogramma’s gemaakt. In het verleden heb ik de Zephyr Bioharness 3 gebruikt om onderzoek te doen naar de validiteit van het Bioharness en de toepassing bij voetballers. De hartslagmeter, GPS en de accelerometer geven informatie over de interne en externe belasting van de spelers. De gegevens konden achteraf worden ingezien, maar ook gedurende de training worden gemonitord. De bijbehorende software was eenvoudig te bedienen, maar ook ProCare gaf adequate ondersteuning voorafgaand, tijdens en na afloop van de metingen.

Gedurende mijn promotietraject heb ik niet meer met de Zephyr Bioharness gewerkt, maar ik ben als sportwetenschapper vaak met de apparatuur en mensen van ProCare in aanraking gekomen. Daarbij vertrouw ik op de metingen van de maximale capaciteiten van een voetballer. Daarvoor levert ProCare een bijdrage aan met hun apparatuur en expertise op het gebied van inspanningstesten, sprint- en spronganalyses en team monitoring.

Een eenvoudig product om mee te werken

Mijn ervaring met de Zephyr Bioharness is prettig, want het is een eenvoudig product om mee te werken. Het harnas is makkelijk af te stellen, waardoor het draagcomfort bij iedere speler goed is. De software heeft een dashboard-functie. Daardoor kunnen de belangrijkste gegevens gedurende de training worden gemonitord. Dat is onmisbaar tijdens een training. Na afloop kunnen de gegevens makkelijk worden verwerkt en snel worden teruggekoppeld.

Het voordeel van de Zephyr Bioharness 3 is dat het een product is met meerdere meetsystemen: hartslag, positie en acceleratie kunnen gelijktijdig worden gemeten. Daarnaast kunnen er veel spelers tegelijk worden gemeten. Dat is ideaal om in een teamsport de fysieke belasting in kaart te brengen, waarbij veel spelers tegelijk op het veld staan. Bovendien is het een mobiel systeem, waardoor het in praktisch iedere setting kan worden gebruikt.