Twan ten Haaf, MSc, Promovendus Department of Human Movement Sciences VU

Intensieve training kan resulteren in acute vermoeidheid en daaropvolgende zogenoemde supercompensatie. Echter, een onbalans tussen (inspanning geïnduceerde) stress en herstel resulteert in (functionele) ‘overreaching’. Dit wordt gekenmerkt door een afname in sportprestatie en andere mogelijke symptomen zoals veranderingen in gemoedstoestand. In mijn proefschrift getiteld ‘On the physiological and psychological differences between functional overreaching and acute fatigue’ onderzocht ik markers en methoden om onderscheid te maken tussen acute vermoeidheid en functionele overreaching. Omdat een afname in sportprestatie een van de belangrijkste karakteristieken is van overreaching, gebruikten we de Lode Excalibur Sport Cycle Ergometer om longitudinale veranderingen in sportprestatie nauwkeurig in kaart te brengen.  De Lode Excalibur Sport was een ideale ergometer om onderscheid te maken tussen proefpersonen die hun prestatieniveau behielden, en proefpersonen wiens sport prestatie afnam na een periode van intensieve training.

Testen met Lode Excalibur Sport

Mede door het gebruiksgemak van deze fietsergometers hebben we deze testen goed en met grote precisie uit kunnen voeren. De Lode Excalibur Sport is betrouwbaar en eenvoudig in gebruik. Bovendien is de ergometer goed te verbinden met andere meetapparatuur, waardoor inspanningsprotocollen makkelijk aan te sturen zijn. Indien gewenst kan de testleider snel en eenvoudig schakelen van een door de computer aangestuurd protocol naar handmatige bediening. Niet alleen voor ons onderzoekers is de Lode Excalibur Sport prettig om mee te werken, ook de onderzoeksdeelnemers hebben goede ervaringen met deze fietsergometer. Het zadel en stuur zijn eenvoudig en nauwkeurig af te stellen op de gewenste hoogte en afstand. Daarnaast geeft de trapfrequentie meter goede en eenvoudige feedback aan de testpersoon. De Lode Excalibur Sport fietsergometer geeft daarmee een vertrouwd gevoel aan zowel de beginnende als ervaren wielrenner.

Al met al is De Lode Excalibur Sport een nauwkeurige en betrouwbare fietsergometer waarmee veranderingen in fietsprestatie goed in kaart gebracht kunnen worden. Bovendien kenmerkt de Lode Excalibur Sport zich door een groot gebruiksgemak.