Fysiotherapeut Dirk-Jan van der Meulen over revalideren met apparatuur van ProCare

Geplaatst op

Fysiotherapie is voor Noorderboog Revalidatie Reestdal in Meppel een belangrijke pijler in de revalidatie van geriatrische patiënten. Sinds kort revalideren zij met nieuwe apparatuur van HUR, Lode en Dividat met SmartTouch. Fysiotherapeut Dirk-Jan van der Meulen vertelt over hun ervaringen.

In maart 2022 opende Noorderboog Revalidatie Reestdal de deuren van het nieuwe moderne revalidatiecentrum. Fysiotherapeut Dirk-Jan: “Op onze oude locatie hebben we door de jaren heen verschillende apparatuur gebruikt, dus we hadden zo onze wensen voor de nieuwe locatie. Met deze Lode loopbanden en fietsergometers, HUR leg press, leg curl en pulley en Dividat Senso beweegtrainer is er veel mogelijk. En het werkt perfect met elkaar samen door de SmartTouch software.”

In het revalidatiecentrum zien de fysiotherapeuten veel geriatrische patiënten met niet aangeboren hersenletsel, amputaties, fracturen, MS en Parkinson. Voor hen is het belangrijk dat de trainingsapparatuur comfortabel en makkelijk toegankelijk is. Zowel de Lode fietsen als de HUR apparatuur zijn dan ook volledig verstelbaar naar de houding van de patiënt. Daarnaast is valpreventie een belangrijk thema voor deze revalidanten. Trainen met de Dividat Senso kan ervoor zorgen dat patiënten precies de juiste handvatten krijgen zodat ze uiteindelijk zelfstandig weer kunnen bewegen.

Dirk-Jan: “Naast de kwetsbare patiënten waarbij begeleiding echt essentieel is, is er ook een extramurale patiëntencategorie die gedeeltelijk zelf kan gaan oefenen. Bij deze groep kan het SmartTouch RFID systeem veel tijd opleveren voor ons als fysiotherapeuten.” Met het SmartTouch tag-systeem kunnen patiënten zelf inloggen op de apparatuur en wordt het trainingsprogramma automatisch ingeladen. Dat werkt voor zowel de HUR krachttrainingsapparatuur, als voor de Lode cardioapparatuur en de Dividat Senso.

Wat de patiënten zelf vinden van revalideren met de apparatuur? Dirk-Jan: “Je merkt een hogere mate van tevredenheid over de inrichting van de oefenzaal. De vormgeving van de apparatuur is mooier, het zit prettig en is gebruikersvriendelijker. Het oog wil natuurlijk ook wat: een voetballer speelt vaak ook beter in een mooi stadion. Dus misschien helpt dit ook wel bij het verkrijgen van betere prestaties bij onze patiënten.”