Fysiotherapie in Oncologie – Eerste internationale congres | Amsterdam | 5 juni 2018

Geplaatst op

Op dinsdag 5 juni vindt voor het eerst het internationale congres Fysiotherapie in Oncologie plaats. Het congres wordt georganiseerd door het NPI, het Nederlands Paramedisch Instituut. De Conference on Physical Therapy in Oncology, zoals het congres in het Engels wordt genoemd, wordt gehouden in het EYE Film Museum in Amsterdam. Ook ProCare zal hier voor het eerst aanwezig zijn.

Doel en themagebied

Fysiotherapie in de oncologie heeft de afgelopen 10 jaar veel vooruitgang geboekt. Fysiotherapeuten spelen een cruciale rol in de hulpverlening aan patiënten die een behandeling hebben ondergaan voor kanker. Onder andere bij het omgaan met de gevolgen van de ziekte zoals vermoeidheid, een verminderde conditie, musculoskeletale aandoeningen en een lymfoedeem. Het doel van de conferentie is om fysiotherapeuten vanuit de hele wereld bij elkaar te brengen, kennis te delen en recente wetenschappelijke ontwikkelingen en tips uit te wisselen.

Programma en sprekers Conference on Physical Therapy in Oncology

Het congres bestaat uit verschillende plenaire lezingen. Er vinden twee rondes van 3 parallelsessies plaats, ook wel ‘learnshops’. De hoofdthema’s zijn als volgt:

  • Exercise phsyiology
  • Exercise interventions
  • Musculoskeletal impairments

Er zijn verschillende sprekers bevestigd die afkomstig zijn uit de USA, Canada, Denemarken en Nederland. Het zijn allemaal internationaal erkende wetenschappers, klinische experts en leiders van landelijke en internationale organisaties op het gebied van oncologiefysiotherapie. Enkele namen zijn:

G. Stephen Morris (USA) – Professor in the Department of Physical Therapy  Wingate University en is President van the Oncology Section of the American Physical Therapy Association (APTA).
Morten Quist (Denmark) – Postdoc onderzoeker en fysiotherapeut Rigshopitalet, The University Hospitals Centre for Health Research, Copenhagen, Denmark.
Caroline Speksnijder (Netherlands) – senior onderzoeker UMC Utrecht en Radboudumc Nijmegen, fysiotherapeut UMC Utrecht, en hoofddocent University of Utrecht, Avans University of applied sciences en HAN university of applied sciences.

Inschrijven & accreditatie

Het is mogelijk om accreditatie aan te vragen voor het congres. Registratie voor dit congres is gesloten. Voor Engelstaligen is er een aparte inschrijving. Kosten voor deelname zijn: €295 per persoon.