Actueel

Blijf up-to-date

Een zo normaal mogelijk looppatroon voor patiënten met neurologische of neuromusculaire aandoeningen, dat is waar Revalidatiecentrum Adelante met haar behandelingen naar streeft. Maar wanneer heb je een normaal gangbeeld en welke behandeling past nou het best bij de individuele patiënt? Daarvoor gebruikt Adelante een ganglab met meetsystemen. Onlangs heeft ProCare dit looplab vervangen door een nieuwe CMAX totaaloplossing met 2D videoanalyse-apparatuur, de nieuwste Templo-software en krachtplaten. Daarmee is Adelante de tweede locatie in Nederland waar dit gait analyse systeem met vernieuwde software te vinden is.

De vraag van Adelante

In het oude looplab van Adelante werkten de therapeuten met verouderde videoapparatuur waarbij video’s stopgezet moesten worden om vervolgens het gangbeeld te analyseren met een aparte grafische tool. Omslachtige handelingen, waardoor het revalidatiecentrum op zoek was naar nieuwe apparatuur met de laatste software, waarbij videoanalyse automatisch gaat. Daarnaast was de wens om met up to date apparatuur te meten hoeveel kracht een patiënt zet bij het lopen.

De oplossing van ProCare

De samenwerking met Adelante begon met een demonstratie van onze bewegingswetenschappers over de nieuwe software met de laatste apparatuur. Zo kon er een weloverwogen keuze gemaakt worden voor de systemen die het beste aansloten bij de wensen en het gebruik van Adelante. Overigens was CMAX niet compleet nieuw voor het revalidatiecentrum, op een andere Adelante-locatie werd namelijk al langer gebruikgemaakt van de eerdere versie van CMAX.

De nieuwe CMAX totaaloplossing bij Adelante bestaat uit:

 • 2D videoanalyse
  Met drie videocamera’s wordt het gangbeeld van de patiënt in kaart gebracht.
 • TEMPLO gangbeeldanalyse software met markerless tracking
  Gloednieuw softwaresysteem voor gangbeeldanalyse. Met markerless tracking die automatisch de hoek en houding van de patiënt in kaart brengt, zonder dat markers op de patiënt benodigd zijn en zonder dat hoeken manueel getrokken hoeven te worden. Daarnaast is de data uit de analyses in het hele revalidatiecentrum te benaderen, in tegenstelling tot het vorige systeem waarbij de data alleen in het looplab zelf benaderbaar was.
 • AMTI krachtplaten
  Voor een compleet gangbeeldpatroon, waarmee ook de kracht van de patiënt bij het lopen gemeten wordt.
 • Computer
  Om de totaaloplossing aan elkaar te koppelen en de juiste analyses te kunnen doen.

Naast de genoemde opstelling bij Adelante, is het ook mogelijk om CMAX uit te breiden met het Cometa EMG-systeem voor het meten van spieractiviteit.

Training, support en service

Na de installatie van het looplab stopt onze dienstverlening niet. Een uitgebreide training aan de fysiotherapeuten én een training voor de revalidatieartsen helpt het revalidatiecentrum op weg met de nieuwe apparatuur. Ook daarna nog is ons supportteam beschikbaar voor inhoudelijke vragen en software updates, en staan onze gecertificeerde service engineers klaar voor onderhoud aan de apparatuur.

Inmiddels zijn de eerste trainingen gegeven en de reacties zijn positief: de software heeft uitgebreide analysemogelijkheden en werkt intuïtief. Nieuwsgierig naar één van onze videoanalyse systemen? Neem dan contact op met onze specialist in bewegingsanalyse.