Hoe onze apparatuur gebruikt wordt voor onderzoek van de Belgische Defensie

Geplaatst op

Dat onze meetapparatuur veelal gebruikt wordt in de zorg, onderzoek en onderwijs is waarschijnlijk wel bekend. Maar onze ActiGraphs en Tanita MC-780 S/P MA worden nu voor twee onderzoeken van de Belgische Defensie ingezet op wel een héél bijzondere locatie: de Royal Military Academy!

Rugzaktest met ActiGraph activiteitenmonitors

Backpacken is tijdens militaire oefeningen en operaties een echte traditie. Ook bij uitdagende weer- en terreinomstandigheden. Maar wat de exacte impact is van het dragen van rugzakken op het energieverbruik van militairen, daar is nog maar weinig over bekend. Daarom werkt de Belgische Defensie momenteel aan een uitgebreid onderzoek naar hoeveel energie het dragen van een rugzak kost in verschillende omstandigheden. Zeer waardevolle informatie, immers: de juiste energievoorziening is noodzakelijk om goed te kunnen presteren. Daarnaast is het belangrijk om goed te meten welke voedingswaarden nodig zijn om gewichtsverlies, vetverlies en afname in fysieke performance te voorkomen.

Tijdens de studie wordt de voeding en hydratatie van deelnemers bijgehouden, en daarnaast worden de ActiGraph activiteitenmeters ingezet voor het meten van:

  • Fysieke activiteit
  • Slaap

De studie duurt drie weken, waarbij militairen lopen op een loopband met een rugzak van 40 kilo, een rugzak van 20 kilo en zonder rugzak. De eerste resultaten zullen begin 2022 gepubliceerd worden.

Studie naar lichaamssamenstelling met Tanita body composition analyzer

Wetenschappelijk is bewezen dat 80% van de studenten tijdens hun studententijd aankomen in gewicht en vetpercentage. Maar geldt dat ook voor studenten van de Royal Military Academy, waar studenten bovengemiddeld veel sportieve activiteiten hebben? Dat wordt nu onderzocht bij de body composition study waar een Tanita MC-780 S/P MA voor gebruikt wordt. De lichaamssamenstelling van honderd studenten is aan het begin van dit studiejaar gemeten en wordt aan het einde van het studiejaar weer gemeten. Er wordt gekeken naar:

  • Leeftijd
  • Gender
  • Lengte
  • Lichaamsgewicht
  • Vetmassa in kg en percentage
  • Spiermassa

Kortom,

Onze meetoplossingen en systemen zijn breed toepasbaar én werken goed samen met elkaar en met andere systemen, zoals in deze studie met de ActiGraphs met de loopbanden. Nieuwsgierig naar de resultaten van de onderzoeken? Houd dan onze blogs in de gaten! Meer weten over de meetapparatuur en systemen? Neem dan contact met ons op.