Actueel

Blijf up-to-date

Hoe Velocity Based Training kan helpen bij herstel na blessure

Een blessure kan een grote uitdaging zijn voor zowel atleten als patiënten. Het terugkomen op niveau na een blessure vereist niet alleen tijd, maar ook een effectieve revalidatieaanpak. Hier komt Velocity Based Training (VBT) om de hoek kijken, een revolutionaire trainingsmethode die kan helpen bij het versnellen van het herstelproces en het terugkeren naar pre-blessure prestatieniveaus.

100-image

Velocity Based Training bij een blessure

Traditionele revalidatieprotocollen concentreren zich vaak op het herstellen van de fysieke structuur na een blessure. Hoewel dit van cruciaal belang is, kan VBT voor nét dat beetje extra zorgen in het herstelproces. Door te focussen op de snelheid van bewegingen als een indicator van inspanning, stelt VBT de fysiotherapeut en de atleet in staat om de revalidatie nauwkeuriger en individueler af te stemmen.

Voordelen van Velocity Based Training in revalidatie

1. Individuele aanpak

Elke blessure en elke atleet is uniek, en dat geldt ook voor hun revalidatiebehoeften. Met VBT kunnen fysiotherapeuten de trainingsintensiteit aanpassen aan de individuele mogelijkheden en voortgang van de patiënt of sporter. Door de snelheid van bewegingen te meten, kunnen ze de progressie in het herstelproces bijhouden en het revalidatieprogramma aanpassen.

2. Voorkomen van overbelasting

Een veelvoorkomend probleem bij blessureherstel is het risico van overbelasting. VBT biedt een objectieve maatstaf voor de inspanning die wordt geleverd tijdens de revalidatie-oefeningen. Hierdoor kunnen fysiotherapeuten het risico op overbelasting minimaliseren en de belasting op het juiste niveau houden om een veilige en effectieve revalidatie te waarborgen.

3. Realtime feedback voor optimale uitvoering

GymAware Powertool en FLEX bieden realtime feedback over de snelheid en kracht van bewegingen tijdens de revalidatie-oefeningen. Dit stelt patiënten in staat om direct hun inspanningen bij te sturen en een optimale uitvoering te bereiken. Het zien van meetbare vooruitgang kan ook bijdragen aan het herstelproces, omdat het motivatie en betrokkenheid stimuleert.

4. Bevordering van functionele terugkeer

Het uiteindelijke doel van revalidatie is niet alleen om de blessure te herstellen, maar ook om terug te keren naar functionele activiteiten en sportprestaties. Met VBT kunnen fysiotherapeuten gericht werken aan de functionele terugkeer van de atleet, waarbij de nadruk ligt op het nabootsen van de bewegingen die specifiek zijn voor hun sport.