Dit is waarom krachttraining beter is dan cardio, ook op latere leeftijd!

Geplaatst op

Uit een nieuw onderzoek aan de Wake Forest University in North Carolina blijkt dat wie ouder is dan zestig en vet wil verliezen, meer baat heeft hij krachttraining dan bij cardio-oefeningen. Een team van wetenschappers volgde achttien maanden lang de sport- en eetgewoonten van 249 volwassenen. Dit deden ze in het kader van het overkoepelende Coorperative Lifestyle Intervention Program. Alle deelnemers waren boven de zestig jaar en hadden overgewicht of waren gediagnosticeerd met obesitas.

Krachttraining in combinatie met een dieet

Alle deelnemers werden verdeeld over 3 categorieën. Er was een groep die alleen een dieet volgde, een groep die een dieet combineerde met cardio en een groep die een dieet combineerde met krachttraining. De mensen die met gewichten trainden, verloren minder spiermassa en raakten veel vet kwijt. Zo stelden de onderzoekers vast. Helemaal in vergelijking tot de deelnemers die een dieet combineerden met cardio-oefeningen. Uit de studie blijkt dat ouderen meer spiermassa verloren wanneer ze aan cardio deden. Zelfs meer dan mensen die enkel het dieet volgden. Vooral voor ouderen is dit geen goede zaak, want minder spiermassa wordt in verband gebracht met een hoger risico op lichamelijke handicaps op latere leeftijd.

Senioren fitness - krachttraining ouderen

Wandelen

“Gewicht verliezen wordt meestal aanbevolen aan mensen met obesitas, maar het behoud van de spiermassa is voor oudere volwassenen ook belangrijk om hun functioneren te maximaliseren”, luidt de conclusie van hoofdonderzoekster Kristen Beavers in het vakblad Obesity. De allerbeste afslankmethode op latere leeftijd is volgens de wetenschappers krachttraining in combinatie met een dieet, laag in aantal calorieën.

Krachttraining ouderen ter voorkoming van aandoeningen

Krachttraining is niet alleen nuttig om gewicht te verliezen op latere leeftijd.  Het voorkomt ook verlies van spiermassa en – kracht, sarcopenie. Cliënten voelen zich door middel van krachttraining ook gezonder en sterker. Daarnaast zorgt krachttraining voor een vermindering van klachten en symptomen  als artritis, osteoporose, diabetes, depressies en rugpijn. Maar ook het valrisico wordt verminderd. Door het doen van krachttraining wordt de balans van een cliënt namelijk verbeterd en het risico op vallen hierdoor kleiner. Meer lezen over wat krachttraining kan betekenen voor active ageing of apparatuur zien die hier aan bijdraagt? Meer over krachttraining bij Active Ageing.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171102_03165420