Looptherapie bij etalagebenen per 1 januari vergoed

Geplaatst op

Goed nieuws voor mensen met claudicatio intermittens, oftewel etalagebenen. Vanaf 1 januari wordt de zorg voor deze groep mensen vergoed vanuit de basisverzekering. Zij kunnen bij gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeuten terecht voor behandelingen. Recente wetenschappelijke studies wezen uit dat mensen met etalagebenen te snel worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan. Het gaat hierbij om zo’n 6000 patiënten.

Volgens Fysiotherapeut Sander van de Hoef, verbonden aan het Paramedisch Instituut Rembrandt uit Veenendaal, kan de acute pijn die veroorzaakt wordt door slagaderverkalking in de benen, veiliger en net zo goed verholpen worden door middel van looptherapie. Deze aanpak scheelt de patiënt een operatie met risico’s. Tijdens looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld maar looptherapie heeft ook als voordeel dat het ook een positief effect heeft op het andere been en de algehele conditie.

Looptherapie etalagebenen

Nederland telt ruim 25.000 mensen die jaarlijks de diagnose etalagebenen krijgen. Een vernauwing in de slagaders is de oorzaak van etalagebenen. Hierdoor is er te weinig zuurstof beschikbaar voor de beenspieren. Dit veroorzaakt pijn tijdens het lopen in een of beide benen. De pijn is zo hevig dat mensen soms  moeten stoppen met lopen om de zuurstof toe te kunnen laten nemen.

Volgens van de Hoef moeten mensen met etalagebenen leren om door de pijn heen te lopen. ”Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. Niet alleen fysieke inspanning kost energie; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezond eten en trouw medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject”, aldus de fysiotherapeut.

Om looptherapie op een effectieve manier in te zetten, kan gebruik worden gemaakt van een speciale Claudiatio loopband. Deze loopband beschikt over een vooraf geprogrammeerd protocol waarmee een Claudicatio test kan worden afgenomen. Op deze manier kan objectiever worden gemeten en de progressie per meter duidelijk in kaart worden gebracht. De loopbandtest voor patiënten met etalagebenen is opgesteld in samenwerking met Claudicationet. De test wordt in principe op een snelheid van 3,2 km per uur uitgevoerd waarbij de start een hellingshoek van 0% heeft. Iedere 2 minuten wordt deze hoek vergroot met vergroot met 2%, tot een maximum van 10% na 10 minuten. Maar het is ook mogelijk om voor patiënten die geen goede conditie hebben de snelheid aan te passen als ze bovengenoemde snelheid niet prettig vinden.

Bron: http://www.veenendaalsekrant.nl