5x Waarom de MDR een onmisbare factor is in de keuze voor medische revalidatieapparatuur

Geplaatst op

Revalideren is topsport. Voor revalidanten is het dan ook belangrijk om – net als “echte” topsporters – te trainen en revalideren op de beste MDR (Medical Device Regulation) gecertificeerde medische apparatuur. Sinds mei 2021 dient medische apparatuur voor ziekenhuizen, revalidatiecentra en fysiotherapiepraktijken te voldoen aan deze nieuwe wetgeving. Medische apparatuur bij ProCare voldoet aan de MDR. We vinden de MDR dan ook een onmisbare factor in de keuze voor nieuwe medische revalidatieapparatuur. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van het kiezen voor MDR-gecertificeerde medische apparatuur?

  1. Veiligheid: MDR-conforme medische apparatuur is ontworpen en geproduceerd om aan de hoogste veiligheidsnormen te voldoen. Dit betekent dat het minder waarschijnlijk is dat de apparatuur schadelijk is voor patiënten of gebruikers, waardoor de veiligheid en betrouwbaarheid van uw medische faciliteit wordt verbeterd.
  2. Kwaliteit: De medische apparatuur moet voldoen aan strikte kwaliteitsnormen en productienormen. Dit zorgt voor betere kwaliteit en betrouwbaarheid van de apparatuur en kan ook de efficiëntie en productiviteit van uw medische faciliteit verbeteren.
  3. Compliance: MDR-conforme medische apparatuur voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving, wat betekent dat u voldoet aan de normen en richtlijnen van uw land of regio. Dit helpt u te voldoen aan de vereisten voor vergunningen en certificeringen en kan uw aansprakelijkheidsrisico verminderen.
  4. Innovatie: Vanuit de nieuwe wet wordt fabrikanten aangeraden om te blijven innoveren om zo aan de vereisten te voldoen. Hierdoor zijn deze apparaten vaak voorzien van de nieuwste technologieën en functies, waardoor uw medische faciliteit kan profiteren van geavanceerde prestaties en verbeterde resultaten.
  5. Interoperabiliteit: Veel MDR-conforme medische apparatuur is ontworpen om naadloos samen te werken met andere apparaten en systemen, waardoor het integratieproces in uw bestaande systemen en workflows wordt vergemakkelijkt.

MDR in het kort

Nog even kort samengevat:

  • Het is een wetgeving van de Europese Unie die van kracht is sinds 26 mei 2021.
  • De wet is ontworpen om de regelgeving voor medische hulpmiddelen te harmoniseren en te versterken, om de veiligheid van patiënten te verbeteren en om het vertrouwen in medische apparaten te vergroten.
  • De MDR vervangt de MDD en legt meer focus op levenscyclus van een medisch hulpmiddel, waardoor fabrikanten meer aandacht aan risicobeheer, kwaliteitscontrole en technische documentatie moeten hebben.

Op onze FAQ over de MDR vindt u meer informatie over wat de nieuwe wetgeving voor uw organisatie of instelling betekent.