Medische keuringen: dit gaat er vooraf aan een transfer

Geplaatst op

De deadline van de transfermarkt is inmiddels alweer een week gesloten. Het was nog nooit zo druk! Er waren maar liefst 648 Nederlandse transfers waarvan 249 binnen Nederland. En ook internationaal waren tranfers een hot topic. Niet alleen was het heel druk maar er kwamen ook nog eens opvallende transfers voorbij. Te denken valt aan Neymar, die voor het hoge bedrag van 222 miljoen euro Barcelona verliet. Of verdediger Davinson Sanchez die voor Ajax niet te houden was en voor een recordbedrag van meer dan 40 miljoen naar Tottenham Hotspur ging. Wie denkt dat deze bedragen uitzondering op de regel zijn, heeft het mis. De Premier League gaf nog nooit zoveel geld uit aan transfers.

Niet alleen in het buitenland gebeurde veel, ook Nederland stond niet stil op het gebied van transfers. Namen als: Klaas-Jan Huntelaar en Siem de Jong keerden terug naar Ajax. Feyenoord kaapte Sam Larsson weg bij SC Heerenveen en PSV voegde talent Lozano toe.

Medische keuringen

Dat de spelers niet zo maar mogen aansluiten bij een een club mag duidelijk zijn. Voordat de transfer definitief is, worden de voetballers onderworpen aan een uitgebreide medische keuring. Mocht een speler niet door de keuring komen, dan gaat de transfer niet door. Een medische keuring bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Uitgebreide vragenlijst
  • Bloeddruk onderzoek
  • Harttest
  • Vetpercentage meting
  • Longfunctietest
  • Bloed- en urine onderzoek
  • Ademgasanalyse
  • Oogtest
  • Uitgebreide tests van gewrichten of andere delen van het lichaam waar recent sprake is geweest van een blessure

De meeste keuringen vinden plaats in een sportmedisch adviescentrum (SMA) dat is geaccrediteerd door de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI). De keuringen worden uitgevoerd door een sportarts. Profclubs worden door de FIFA verplicht zich hierbij te houden aan het ‘Lausanne protocol’.

Apparatuur tijdens de keuring

De keuring van het hart en ademgasanalyse worden niet alleen in rust gedaan maar juist ook tijdens een intensieve activiteit, zoals een maximale inspanningstest. Hierbij wordt vaak een loopband of fietsergometer gebruikt in combinatie met ECG en ademgasanalyse. Omdat de Lode Excalibur de gouden standaard is onder de fietsergometers, wordt deze vaak gebruikt bij medische keuringen. Ook de Lode loopbanden zoals Lode sport en Katana komen regelmatig voorbij.

Deze keuringen zagen we voorbij komen

ProCare zag veel medische keuringen van de spelers voorbij komen op social media, sommige zelfs met onze eerder genoemde apparatuur. We zetten een aantal op een rij! Kijk hieronder met ons mee..


Rick van Drongelen HSVOok de jonge Rick van Drongelen werd onderworpen aan een medische keuring. Hij ging van Sparta naar Hamburger SV en deed een inspanningstest op de Excalibur.

Japanner Ritsu Doan verruilde Japan begin van het seizoen voor het hoge Noorden en onderging ook een medische keuring in het Martini Ziekenhuis. Hij deed o.a. een inspanningstest op de Lode Katana.

Van of naar het buitenland

Niet alleen gingen Nederlandse spelers binnen Nederland naar een andere club, ook binnen Europa werden spelers verkocht en aan medische testen onderworpen.

Medische keuring Ousmane Dembele


Op bovenstaande foto is voetballer Ousmane Dembélé te zien. Hij ging afgelopen maand van Dortmund naar FC Barcelona voor een afkoopsom van €105 miljoen.

Omtrent de transfer van Kylian Mbappé was veel te doen. Het talent van Monaco wordt het komende jaar verhuurd aan Paris SG. Ook hij moest een medische keuring met inspanningstest ondergaan voordat de transfer compleet was. Zie zijn foto hieronder.
Kylian Mbappe medische keuring

Jetro Willems Lozano PSV

Jetro Willems ging na zes jaar spelen bij PSV afgelopen juli naar Frankfurt. Naar verluidt voor een bedrag van 5 miljoen. PSV kocht de 22-jarige Hirving Lozano voor 8 miljoen.

Tot slot nog een foto van het gebruik van de Lode Excalibur. Deze wordt door Hoffenheim niet alleen ingezet voor medische keuringen tijdens tranfers maar ook voor een check up van de spelers. Op de foto zien we voetballer Serge Gnabry.DFBkQZGWsAAwInY

De voetballers worden niet alleen onderworpen aan een medische keuring bij een transfer. Bij sommige clubs wordt er jaarlijks gekeurd. Daarnaast vindt er voor aanvang van het seizoen vaak een test plaats, ook wel pre-season testing. Tijdens deze testen wordt het reactie- en uithoudingsvermogen van spelers getest zodat uitgezocht kan worden waar ze zichzelf kunnen verbeteren. Ook pre-season testing vindt vaak plaats met ProCare apparatuur. We maakten hiervan ook een lijstje, deze vindt u hier: Pre-seasons testing voetballers.