Officiële opening bewegingslabo Brugge

Geplaatst op

Op 20 maart opende het Departement Revalidatiewetenshappen van KU Leuven Campus Brugge haar bewegingslabo. Het bewegingslabo is een innovatieve onderzoeksruimte die onderzoekers in staat stelt om hoogtechnologische metingen uit te voeren. Dit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de inrichting van het labo met apparatuur van Vicon, Cometa en AMTi, dat door ProCare is gerealiseerd. We waren dan ook erg blij en trots dat we bij de opening aanwezig mochten zijn.

Tijdens de officiële opening sprak onder andere Minister Crevits, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs. Maar ook de rector KU Leuven, Luc Sels, kwam aan bod. Hij benadrukte hoe trots hij was dat de KU nu ook zo’n mooi lab in West-Vlaanderen had en ziet de opening van het lab als een mooie stap voor de verdere groei van de opleiding.

Mogelijkheden innovatief bewegingslabo

De metingen in het lab vinden plaats aan de onderste en bovenste ledematen, maar ook metingen aan de romp, ogen, kaak en nek zijn mogelijk. Om de vele parameters van de menselijke beweging automatisch te registeren, wordt gebruik gemaakt van AMTi krachtenplaten, bewegingssensoren, elektromyografie en infrarood camera’s van Vicon. Gewrichtshoeken, hoeksnelheden, hoekversnellingen, spieractiviteit, impact op een gewricht en houdingsstabiliteit kunnen zo vastgesteld worden.

Doel van het bewegingslabo in Leuven

Het bewegingslabo van KU Leuven campus Brugge zal zich in eerste instantie vooral focussen op personen met musculoskeletale en neuromotorische aandoeningen. Hiervoor is de Onderzoeksgroep Musculoskeletale Revalidatie in het leven geroepen. Hoofdonderzoeker, en coördinator van het lab is Kurt Claeys. Een van de speerpunten van de onderzoeksgroep is de ontwikkeling en implementatie van innovatieve technologieën als bouwsteen voor revalidatie op afstand. De kennis en expertise die in dit lab verzameld wordt, moet antwoord bieden op de toenemende zorgbehoefte als gevolg van de vergrijzing. Hiervoor zal er o.a. samengewerkt worden met verschillende zorginstellingen uit West-Vlaanderen.

Project en samenwerkingspartners

Daarnaast zijn er meerdere partners betrokken bij het lab. Zo is het bewegingslabo onderdeel van een groter West-Vlaams onderzoeksproject, “We-Lab for Health, Technology and Movement”, waarbinnen ook hogeschool Vives deelneemt met de uitbouw van haar zorglab. Andere partners zijn het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincie West-Vlaanderen, de Technisch Universitaire Alliantie van West-Vlaanderen, Dominiek Savio Instituut, AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas.

ProCare en België

ProCare was al nauw betrokken bij bewegingslabo’s in o.a. Gent, Antwerpen, Brussel en Leuven. In die laatste plaats hebben we sinds kort zelfs een kantoor. Hiermee hopen we onze Belgische klanten nog beter te kunnen bedienen.We zijn erg trots dat we nu ook een lab bij een  opleiding in West-Vlaanderen hebben.