Actueel

Blijf up-to-date

Beweeglab van Klimmendaal: waar expertise en innovatie samenkomen

Paul de Jager begon zijn carrière bij een instrumentmakerij voor orthopedische hulpmiddelen in Nederland en later in Afrika. Met verschillende rollen op zijn naam, van productmanager tot regiomanager en later docent, heeft Paul een rijke ervaring opgebouwd. Sinds 2022 vindt Paul zijn plek als productmanager bij het Beweeglab van Klimmendaal. Hier brengt hij zijn expertise samen met zijn passie voor vooruitgang. Klimmendaal werkt al lange tijd met onze apparatuur en software voor revalidatie, en in dit artikel vertellen ze hoe ze het Beweeglab inzetten.

 

50-image

Wat is het Beweeglab?

“Het Beweeglab bestaat uit het Looplab en de Grail, daarmee voeren we gedetailleerde bewegingsonderzoeken uit om te begrijpen hoe iemand beweegt, zowel voor als tijdens een revalidatietraject. Onze expertise stelt ons in staat om de high-tech apparatuur precies af te stemmen op de individuele behoeften van de patiënt. Op basis daarvan kunnen we bepalen welke therapie en/of kunst- of hulpmiddelen nodig zijn voor de patiënt. Het is dus echt maatwerk. We kijken naar de voortgang en medische indicatie als variabelen, waarop we kunnen inspelen. En natuurlijk afhankelijk van wat de behandelaar, of verwijzer, precies wil weten. Dankzij de kwantitatieve informatie die we verzamelen, kunnen zorgprofessionals veel gerichter behandelingen aanbieden. Dit leidt tot een betere en mogelijk snellere revalidatieperiode voor de patiënt.”

 

 

Wanneer verwijst een zorgprofessional naar het Beweeglab?

“Wanneer er sprake is van een loopafwijking of een functiebeperking bij de patiënt en de zorgprofessional daar meer informatie over nodig heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om welk hulpmiddel of welk onderdeel in het hulpmiddel voor de patiënt het beste is. Belangrijk daarbij is dat de hulpvraag waar iemand op dat moment mee binnenkomt, kan veranderen naarmate de ziekte van de patiënt vordert. Denk aan iemand met MS, ALS of Parkinson. Het kan nodig zijn om de therapie of het hulpmiddel in een later stadium aan te passen. Hetzelfde geldt voor patiënten met een prothese of patiënten die dankzij therapie en/of een hulpmiddel weer het arbeidsproces in zijn gegaan. Wanneer deze patiënt ouder wordt of de arbeidsomstandigheden veranderen, kan andere therapie en/of een aangepast hulpmiddel nodig zijn. Dat lijkt misschien iets kleins. Maar het heeft een enorme impact wanneer het betekent dat iemand daardoor zijn baan kan behouden.”

 

Wie kunnen nog meer terecht bij het Beweeglab?

“Andere zorginstellingen kunnen patiënten doorverwijzen voor een bewegingsonderzoek of training in het Beweeglab. Maar ook fabrikanten of het bedrijfsleven kunnen we van helpen. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten zijn metingen nodig om te kunnen bepalen of de producten voldoen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van rolstoelen, maar ook aan het leveren van gekwantificeerde informatie bij letselschade. Het Beweeglab heeft hiervoor de kennis en apparatuur in huis. Ook participeert het Beweeglab in wetenschappelijk onderzoek, zoals HEROES: Virtuele balansverstoringen oefenen om vallen te voorkomen.

 

Ontwikkelingen voor de toekomst

Binnen het Beweeglab zijn we ook altijd bezig met innovatie. Tijdens het bewegingsonderzoek verzamelen we de informatie nu via krachtenplaten, markermodellen, videobeelden en EMG. In de toekomst willen we hier een energiemeting en insole-drukmeting aan toevoegen. Dan kunnen we ook de conditie van de patiënt meenemen in het bewegingsonderzoek. En kunnen we nog beter zien wat er zich afspeelt tussen de voet en het hulpmiddel, zodat we de ideale belasting kunnen bepalen. Ook willen we in de toekomst meer mobiele systemen gaan gebruiken om zo allerlei andere vormen van beweging te kunnen analyseren.”