Raymond Meijer (Voetbal Medisch Centrum KNVB) over voorstekruisbandrevalidatie op de AlterG

Geplaatst op

Revalideren is topsport. Dat geldt voor iedere revalidant, maar natuurlijk ook voor de topsporters zelf. Iemand die ons daar alles over kan vertellen is Raymond Meijer. Als Sportfysiotherapeut en Manueel Therapeut bij het Voetbal Medisch Centrum KNVB ziet hij dagelijks sporters en topsporters die revalideren van sportblessures. Eén van de behandelmethoden die Raymond vaak gebruikt, is lopen in de AlterG anti-zwaartekrachtloopband. Wij voelen hem eens aan de tand waarvoor hij de AlterG inzet en wat het trainen op de AlterG oplevert voor de revalidant.

Voor wie zetten jullie de AlterG in?

“De AlterG is in te zetten bij iedere blessure. Bij amateur- en topsporters zetten wij hem met name in bij knierevalidatie, en dan in het bijzonder na voorstekruisbandreconstructies. Maar het is bijvoorbeeld ook nuttig voor mensen met achillespeesblessures.”

Hoe ziet zo’n revalidatietraject er dan uit?

“De AlterG gebruiken we met name in de beginfase. Dus vanaf dat je kunt lopen zonder krukken. We beginnen dan met wandelen op 50 procent van het lichaamsgewicht van de patiënt. Het ondersteuningspercentage gaat steeds wat naar beneden. In week 6 beginnen we dan langzaamaan met hardlopen. Ook dat eerst weer op 50 procent, in intervallen met afwisselend wandelen en lopen. Dat bouwen we dan langzaam op naar steeds meer hardlopen en steeds meer eigen lichaamsgewicht. We zien meestal dat de sporters dan vanaf week 12 weer op de gewone loopband verder kunnen revalideren.”

Wat is het voordeel van trainen op de AlterG?

“Het grote voordeel is dat je al echt in een vroeg stadium kunt trainen op het functioneel lopen. Voorheen gingen we het zwembad in om te wandelen en konden we pas vanaf week 12 beginnen met hardlopen. Nu kan je op een veilige manier heel gedoseerd de loopbelasting opbouwen bij een revalidant. Ook cardiovasculair gezien heeft het voordelen: de sporter gaat zweten, het is zwaar. Je pakt de conditionele prikkel ook direct mee.”

Wat zijn de reacties van gebruikers?

“De meeste mensen vinden het echt een openbaring. Dat ze al kunnen joggen terwijl ze net van hun krukken af zijn. Dat is mentaal ook echt een grote winst. Ze krijgen het gevoel dat ze weer een stapje verder in het revalidatietraject komen. Ondanks dat ze op 50 procent lopen, begint het er wel weer steeds meer op te lijken. Dat geeft veel mensen echt een geluksgevoel.”

Faya Reemst, voetbalster bij FC Twente onder 16, scheurde onlangs haar kruisband en revalideert bij de KNVB op de AlterG. “Ik vond het leuk dat ik al snel mocht beginnen met lopen. Het geeft een veilig gevoel, omdat je vast zit in de AlterG. En het is heel fijn om weer te mogen rennen, dingen te kunnen doen,” aldus Faya.

Zijn er nog plannen of wensen voor de toekomst?

Raymond: “Op dit moment gebruiken we de AlterG met name als loopband, dus voor het wandelen en joggen in een vroeg stadium. Maar we weten dat er veel meer mogelijkheden zijn. Door de luchtdrukcabine is het eigenlijk een valveilige omgeving, waar je bijvoorbeeld ook lunges, step ups of zijwaartse oefeningen op kunt doen. Ik ben nog wel nieuwsgierig naar welke van dat soort trainingsvormen er nog interessant kunnen zijn voor onze revalidanten bij de KNVB.”

In de volgende video is de AlterG in actie te zien: https://www.youtube.com/watch?v=j92kW7tPDek