Nederlandse revalidatiegeneeskunde behoort tot de wereldtop

Geplaatst op

De Nederlandse revalidatiegeneeskunde doet het internationaal heel goed! In de top 10 van het Center for World University Rankings staan maar liefst drie Nederlandse academische centra. De afdeling revalidatiegeneeskunde van het UMC Groningen wordt in de ranglijst die onlangs is verschenen, zelfs beoordeeld als een na de beste van de wereld. Het universitaire ziekenhuis van Toronto staat op de eerste plaats. Overige Nederlandse plaatsen zijn de nummer 5, voor het Amsterdamse VUmc en plaats 6 voor het Radboudumc Nijmegen.

revalidatiecentra wereldtop

Samenstelling ranglijst

Om de ranglijst samen te stellen, maakte het Center for World University Rankings (CWUR) gebruik van acht indicatoren. Deze indicatoren geven samen een beeld van de kwaliteit van onderwijs, opleiding en onderzoek. Het CWUR kijkt niet alleen naar gangbare criteria, zoals het aantal publicaties en citaties in relevante vaktijdschriften, maar ook naar het prestige van de wetenschappelijke staf. Zij worden onder meer getoetst op de mate van betrokkenheid in internationale organisaties, naar wetenschappelijke prijzen die onderzoekers en studenten van de afdeling hebben gewonnen en naar het carrièreverloop van afgestudeerden. Goed om te noemen is ook dat de beoordeling gaat over een periode van tien jaar. Het gaat dus niet om een momentopname.

Hoofd afdeling revalidatiegeneeskunde aan het woord

portret-jhb-geertzenJan Geertzen is hoofd van de afdeling revalidatiegeneeskunde van het UMCG en hoogleraar revalidatiegeneeskunde. Hij zegt: “We zijn als afdeling nog nooit zoveel geliked via Facebook, er is heel veel getwitterd en er waren veel positieve reacties op LinkedIn. We zijn natuurlijk ook hartstikke trots met zijn allen. Kennelijk maken we als afdeling de juiste keuzes en hebben we een focus die goed scoort. Onze onderzoekslijn heet EXPAND: ExtremitiesPAin aND Disabilities, we richten ons dus op stoornissen van armen en benen en op pijnklachten. En daar zijn we dan heel goed in.”

Focus leidt dus tot kwaliteit. Dat is ook zichtbaar bij de Nederlandse revalidatiegeneeskunde als totaal, zegt Geertzen: “Een paar decennia geleden stelden we wetenschappelijk weinig voor, maar met steun van de overheid en fondsen hebben we het revalidatieonderzoek een geweldige impuls kunnen geven. Dat wordt in deze ranglijst zichtbaar. We moeten er als revalidatiesector wel voor waken dat we onzegezamenlijke focus behouden, versnippering voorkomen en weer meer gaan samenwerken.”

Calimero-complex

Wat is het effect van deze lijst? “Ik hoop dat Nederlandse revalidatieonderzoekers allemaal trots zijn en dat subsidiegevers meer beseffen dat het ondersteunen van revalidatieonderzoek van groot belang is. Onderzoek wordt al gauw gezien als kostbaar, maar het is een investering die zichzelf dubbel en dwars terugverdient. Ik hoop ook dat een effect van de lijst is dat we nu definitief van ons Calimero-complex afkomen. We zijn gewoon goed in Nederland. Revalidatieartsen, maar ook paramedici en onderzoekers. Ik kom vaak in het buitenland en dan besef je weer hoe goed wij het voor elkaar hebben,” aldus Geertzen.