Road to Rio met ProCare

Geplaatst op

Op vrijdag 5 augustus 2016 begint in Rio de Janeiro de olympische strijd om 2488 medailles (waarvan 812 gouden). Nederland is ook dit jaar goed vertegenwoordigd met maar liefst 241 sporters die aan 21 verschillende disciplines deelnemen. Achter de schermen werken specialisten zoals coaches, trainers en fysiotherapeuten toe naar de olympische spelen en zijn zij constant bezig met het perfectioneren van prestaties. Naast keihard trainen, de juiste voeding en perfecte coaching is technologie onmisbaar in het arsenaal van een topsporter. Juist het kwantitatief inzichtelijk maken van beweging, kracht, snelheid en reactievermogen kan bijdragen aan het verschil tussen de 1e en 2e plek.

Optimale olympische prestaties in Rio

Als leverancier van A-merken op het gebied van o.a. sport performance, revalidatie en sportonderzoek draagt onze apparatuur bij aan de prestatieverbetering van jong talent tot aan sporters aan de absolute wereldtop. Onze apparatuur wordt dagelijks door specialisten gebruikt voor trainen, testen, meten en evalueren van allerlei verschillende sporten. Zo dragen ook wij ons steentje bij aan “the road to rio”!

procare_gif

Welke apparatuur is onmisbaar voor de olympische sporters?

Microgate OptoJump, het systeem voor de analyse van looppatronen wat gebruikt wordt door NOC*NSF op Sportcentrum Papendal. Door middel van sensoren wordt bijvoorbeeld de 100 meter sprint van Dafne Schippers bestudeerd, geanalyseerd en geperfectioneerd. Wat is de paslengte, welk been is sterker, wat is de contacttijd en snelheid van de start? Informatie die gebruikt wordt bij het optimaliseren van het bewegen met als uiteindelijk doel de perfecte sprint. Ook Topsport Alkmaar, waar olympiër Lisanne de Witte van TDR traint, maakt gebruik van het OptoJump systeem.

Zephyr Team Monitoring, voor teamprestaties is het belangrijk om complete teams real-time te kunnen monitoren zodat de coach kan waken voor o.a. dehydratatie, vermoeidheid, oververhitting, onder- en overtraining. Voor het bepalen van parameters zoals snelheid, hartfrequentie, ademfrequentie, accelerometrie en kerntemperatuur is het Zephyr systeem ideaal en het wordt dan ook gebruikt door topsportorganisaties zoals NOC*NSF en SMC Amsterdam. De olympische zwemmers en hockeydames hebben bijvoorbeeld gebruik gemaakt van dit systeem tijdens hun voorbereidingen.

Voor de maximale inspanningstest bij medische onderzoeken is de Lode Excalibur Sport fietsergometer i.c.m. het Cortex ademgasanalysesysteem  onmisbaar. Er wordt gekeken naar de maximale hoeveelheid zuurstof die een topsporter kan opnemen (VO2max) voor de bepaling van de belastbaarheid van het lichaam. Topsporters zoals de olympische wielrenners maken veelvuldig gebruik van deze oplossing.

De AlterG anti-zwaartekrachtloopband maakt het voor sporters mogelijk om nog harder te trainen en de fysieke capaciteiten te vergroten. De loopband ondersteunt atleten in hun lichaamsgewicht door het gebruik van luchtdruk. Hierdoor zweeft de gebruiker als het ware en kan er nog harder getraind en/ of gerevalideerd worden met minder blessure risico. Zo maakt meerkamper Eelco Sintnicolaas er gebruik van en staat de loopband bij topsportcentra zoals Papendal, KNVB en fysiotherapie Medicort S&OC.

Voor het inzichtelijk maken wat een topsporter o.a. qua kracht, snelheid en bewegingsbereik ontwikkelt is er de GymAware PowerTool. Door het apparaat te bevestigen aan een halter, dumbell of aan de persoon zelf kan er op kracht en explosiviteit getraind worden. Dit systeem is in gebruik op alle olympische trainingslocaties waaronder Papendal, de Bosbaan in Amsterdam en CTO Eindhoven.

Veel sporters maken gebruik van het Biodex systeem voor het isokinetisch testen en trainen van de spieren. Dit kan zorgen voor het voorkomen van blessures van bijvoorbeeld de hamstring. Onder andere SMC Amsterdam, Medicort, MCZ en de KNVB gebruiken dit apparaat voor het testen van Nederlandse topsporters.

Succes in Rio!

Wij zijn trots dat wij indirect mogen bijdragen aan alle topprestaties die de Nederlandse sporters gaan laten zien op het wereldpodium in Rio. Wij wensen alle sporters en begeleiders die nu in Rio zijn of die voorafgaand mee hebben geholpen om het olympisch niveau te bereiken heel veel succes. Wij zullen vanuit Nederland meejuichen en hopen dat TeamNL een geweldige prestatie neerzet, mede dankzij u, de specialist in beweging!

Olympische Spelen, vrijdag 5 augustus – zondag 21 augustus 2016, Rio de Janeiro, Brazilië