De ultieme teststraat voor een (top)sporter 

Geplaatst op

Een podiumplek behalen en blessures voorkomen: dat is toch wat iedere (top)sporter wil? Het begint allemaal bij  het testen en meten van de performance en fitheid van de sporter. Veel sporters worden gedurende het seizoen één of meerdere keren getest op verschillende gebieden. Maar waar bestaat de ideale ‘teststraat’ voor een (top)sporter nou eigenlijk uit? 

Gewicht, vetpercentage en spiermassa meten 

Om te beginnen met de testen is het belangrijk dat het gewicht, vetpercentage en spiermassa gemeten wordt. Door biometrie te meten, kan de trainer of (sport)arts goed in te gaten houden of de sporters de gewenste verhoudingen hebben qua spier- en vetmassa. Voor het meten van het gewicht, vetpercentage en spiermassa zijn de Body Composition Analyzers van Tanita ideaal. De weegschalen van Tanita meten de lichaamssamenstelling eenvoudig, snel én zeer nauwkeurig.  

Oogfunctie meten 

In veel sporten is een goede visuele capaciteit van doorslaggevend belang voor de prestatie. Het blijkt dan ook dat veel topsporters betere ogen hebben dan de doorsnee mens¹. Toch kunnen ook topsporters oogproblemen krijgen. Met de Visiolite Master Visustester kan de oogfunctie (preventief) gemeten worden.   

Wilt u niet de oogfunctie, maar het ooggedrag van een sporter in kaart brengen? Dat kan met eye tracking van Ergoneers Dikablis Glasses 3. Eye tracking wordt bijvoorbeeld al ingezet bij de grotere voetbalclubs om het kijkgedrag van voetballers in kaart te brengen. 

Bloeddruk meten 

We kennen allemaal de Omron bloeddrukmeters waarbij je stilzit en niet mag praten tijdens de test. Maar juist ook tijdens inspanning is informatie over de bloeddruk van een sporter interessant. De bloeddrukmeter van Metronik is hier erg geschikt voor en is eenvoudig te koppelen met inspanningsapparatuur en ademgasanalyseapparatuur zoals Cortex.  

Spierkracht meten 

Is het belangrijk om de kracht van de spieren te testen, dan kan dit gedaan worden op verschillende manieren. Om de spieren in het lichaam van een (top)sporter specifiek te testen, kan er gebruik worden gemaakt van isokinetisch testen. Isokinetisch testen doet u met de Biodex System 4. Het apparaat brengt bijvoorbeeld verschillen in spierkracht tussen linker en rechter ledematen in kaart. De Biodex System 4 wordt veelal ingezet voor 0-metingen, en kan tijdens trainings- of revalidatietrajecten meerdere malen worden ingezet om te testen of er vooruitgang wordt geboekt. 

Liever iets eenvoudigere krachtmetingen uitvoeren? Dan is de MicroFET 2 hand held dynamometer geschikter. Dit is een klein apparaat dat precies weergeeft hoeveel kracht een sporter tegen weerstand levert. Deze kunnen vervolgens naast normwaarden gelegd worden om te zien hoe een sporter scoort.  

Uithoudingsvermogen meten 

Voor een goed begin van een sportseizoen is het natuurlijk van belang om inzicht te hebben in het uithoudingsvermogen van de sporter. Met bijvoorbeeld een fietsergometer of loopband in combinatie met ademgasanalyse apparatuur kan dit perfect getest worden. De Lode Excalibur Sport fietsergometer is perfect voor het uitvoeren van inspanningstesten om het uithoudingsvermogen van topsporters te testen. Door hoge maximale wattage is de Lode Excalibur Sport speciaal ontwikkeld voor het testen van topsporters. Ook op een loopband kunnen inspanningstesten gedaan worden. De Lode Valiant 2 Sport en de Lode Katana Sport zijn betrouwbare sportmedische loopbanden die goed samenwerken met ademgasanalyse apparatuur van Cortex. Bekende inspanningstesten zoals de Astrand, Vo2Max, en Wingate zijn mogelijk met deze apparatuur.  

Snelheid en behendigheid meten 

In veel sporten is snelheid en behendigheid erg belangrijk. Snelheid, behendigheid en reactievermogen kunt u in kaart brengen. Tools van Microgate worden veelal gebruikt in de sport om te meten en trainen met snelheid en reactievermogen. De Microgate Witty Timer is een tijdsregistratiesysteem. De Microgate Witty SEM is een systeem met lichtindicatoren voor het SPARQ-trainingen en trainingen die gericht zijn op speed, power, agility en reaction.  

Sprongkracht meten 

Een sprongtest geeft inzicht in de mate waarin een sporter explosieve kracht kan leveren. De Microgate Optojump Next is een systeem dat ontworpen is voor de registratie van loopanalyse, sprongvermogen en spronghoogte.  

Software 

Al deze testen vergaren een enorme bak aan data. Wilt u dit overzichtelijk kunnen opslaan op een veilige plek? Dan is een softwarepakket zoals Hylyght wellicht interessant. Werkt u in een ziekenhuis of sportmedisch centrum en wilt u patiëntdata koppelen aan een EPD? Vraag ons dan naar de mogelijkheden.   

Toch een blessure opgelopen? 

Een ongeluk zit in een klein hoekje en als topsporter is het risico op een blessure altijd aanwezig. Gelukkig zijn er verschillende middelen beschikbaar om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Eén van de beste apparatuur voor snelle en veilige revalidatie is de AlterG Anti-Gravity loopband. Op deze loopband wordt het lichaamsgewicht tot wel 80% ondersteund, waardoor trainen een stuk minder belastend voor de spieren en gewrichten is. Een sporter kan hiermee eerder starten met looptrainingen en eerder zwaarder trainen zonder pijn.  

Bron:  

1: https://gezond.be/een-perfect-zicht-een-must-om-aan-topsport-te-kunnen-doen/