Actueel

Blijf up-to-date

Sifan Hassan, Femke Bol, Koen Naert. Met maar liefst 11 Belgische en 18 Nederlandse gekwalificeerde atleten, is atletiek één van de grootste sporten voor de Benelux tijdens de Olympische Zomerspelen 2024. En dat is ook niet zo gek, want sinds de start van de Olympische Spelen in 1896 staat atletiek al op het programma. Maar hoe kunnen atleten iedere editie nét weer wat sneller en beter worden? Welke tools zorgen – naast natuurlijk keihard trainen – voor een optimale voorbereiding en een topprestatie tijdens de Spelen? In dit artikel vertellen we u meer over dé tools voor de gouden plak in atletiek op de Spelen van 2024!

50-image

Paslengte, grondcontacttijden en vluchttijden verbeteren

Het winnen van een 100 meter sprint komt aan op milliseconden. Een atleet moet niet alleen ‘goed’ kunnen rennen: álle details moeten perfect zijn. Daarom zijn grondcontacttijden, versnelling, paslengte en pasfrequentie parameters die regelmatig in kaart gebracht moeten worden. Met deze objectieve data kunnen sport performance coaches, bewegingswetenschappers en trainers zich richten op de specifieke parameters die ervoor zorgen dat de atleet zich kan meten aan de wereldtop.

De Microgate OptoJump is een objectief systeem met bars (op de grond of op een loopband) aan beide zijden van de atleet, die nauwkeurige loopanalyses mogelijk maakt. Dit modulaire systeem kan iedere fase van een run nauwkeurig in kaart brengen, en is geschikt voor o.a. het meten van een sprint, maar ook een hordeloop of verspringen. Gebruik de Microgate OptoJump om het niveau van de atleet te meten, niet alleen op het gebied van asymmetrieën, maar ook op het gebied van efficiëntie (acceleratie, grondcontacttijden, changes in direction, paslengte, pasfrequentie en meer). Door deze parameters optimaal te vertalen naar praktische verbeterpunten van de atleet, voorkom je blessures en worden prestaties verbeterd in aanloop naar de Olympische Spelen.

Plantaire druk optimaliseren

Een andere manier om details te optimaliseren, is door te kijken naar de drukverdeling van de voet tijdens het staan, lopen en rennen. Waar dat normaal gesproken vaak plaatsvindt in een bewegingsanalyse lab, is dat nu ook mogelijk met speciale zooltjes (XSENSOR Intelligent Insoles Pro) voor in de hardloopschoenen. Deze kunnen dus gewoon gebruikt worden op de plek waar de atleet normaal gesproken ook traint: op de baan.

Hoe deze inlegzolen zorgen voor de gouden plak tijdens de Olympische Spelen? Met de XSENSOR inlegzolen genereer je data vanuit drukmapping-technologie die laat zien waar en hoe het lichaam kracht uitoefent op de grond en vice versa. Zo krijg je een schat aan belangrijke informatie, zoals:

  • Hoe atleten hun gewicht verplaatsen tijdens het lopen, rennen of staan;
  • Hoe de druk verandert tijdens allerlei bewegingen, van draaien tot springen tot gooien;
  • Hoe op maat gemaakt schoeisel en eventuele prothesen de beweging van het lichaam veranderen;
  • Hoe schoeisel verbeterd kan worden om bewegingen zo zuinig, effectief en blessure-afwerend mogelijk te maken.

De XSENSOR Intelligent Insoles Pro is zeer nauwkeurige technologie voor het maken van een gedetailleerde kaart van wat er gebeurt tussen grond en voet bij elke stap. Door de krachten in detail te meten met drukpunten ingebed in een sensorraster, krijg je inzicht in de krachten tussen een voet en het oppervlak eronder. Ook geeft het inzicht in drukverdeling. Voeg een spatiotemporeel beeld toe – hoe het lichaam zich in de tijd beweegt – en je hebt super nuttige data, toepasbaar op verschillende atletische disciplines.

50-image

Trainen met weerstand

We weten allemaal dat intervaltraining, krachttraining en hoogtetraining bijdragen aan het verbeteren van loop- en sprintprestaties. Voeg daar een dosis flinke weerstandstraining aan toe, en je maakt als atleet nóg meer kans op een podiumplek. Citius, altius, fortius, de beroemde woorden uit de Olympische beweging zeggen het al: focus in je trainingen op sneller, hoger en sterker worden. De 1080 Sprint 2 van 1080 Motion is een veilige en nauwkeurige tool voor het sprinten met weerstand.

De 1080 Sprint kan variabele weerstand bieden gedurende een sprint. Wanneer de atleet afzet, kan de weerstand op een hoog niveau worden ingesteld. Naarmate de snelheid toeneemt, kan de weerstand worden geprogrammeerd om af te nemen, zodat deze past bij de maximale snelheidsfase en geen technische degradatie in de pas veroorzaakt.

50-image

Naast weerstandstraining, is ook overspeed training mogelijk met de 1080 Sprint 2. Zo stelt de 1080 Sprint atleten in staat om neuromusculaire aanpassingen aan hoge snelheden te maken in een volledig gecontroleerde omgeving. Door de nauwkeurige instellingen van de treksnelheid en -kracht te gebruiken, kunnen atletiek coaches de meest gunstige ‘overspeed’ formule toepassen op elke individuele atleet. Uiteraard genereert deze handige tool ook de nodige bruikbare data, zoals: wanneer bereikt de sprinter zijn of haar topsnelheid en hoe lang kan hij die volhouden? Produceert het linkerbeen dezelfde hoeveelheid kracht als de rechter?

Professionele tijdsregistratie

In atletiek is timing natuurlijk key. Het is dan ook vanzelfsprekend dat u als sport performance coach, fysiotherapeut of bewegingswetenschapper wilt werken met nauwkeurige en professionele tools voor het trainen en testen van tijdsmetingen. Het Microgate Witty TIMER systeem is hier zeer geschikt voor.

50-image

Kortom, voor het behalen van een podiumplek op de Olympische Spelen kom je als atleet niet meer weg met alleen trainen. Het meten en monitoren met de juiste apparatuur zorgt ervoor dat atleten kunnen werken aan de details die nodig zijn voor de gouden plak. Benieuwd naar hoe deze tools uw atleet naar een volgend niveau kunnen helpen? Vraag onze Bewegingswetenschappers en specialisten vrijblijvend naar meer info!

Interesse?

Wilt u een demo van een product? Offerte opvragen? Of meer informatie over onze apparatuur? Accountmanager Ivo zorgt ervoor!

contact person

Ivo Lub

Accountmanager

Lees ook:

Lees ook:

¹ Evaluating footwear “in the wild”: Examining wrap and lace trail shoe closures during trail running – Eric C. Honert, Kathryn Harrison, Daniel Feeney

² The Effects of Resisted Post-Activation Sprint Performance Enhancement in Elite Female Sprinters –  Aleksander Matusiński, Przemysław Pietraszewski, Michał Krzysztofik, Artur Gołaś