Voorkom vallen bij ouderen door lichaamsbeweging en verbetering van het gezichtsvermogen

Geplaatst op

De beste vorm van interventie om het valrisico bij ouderen te voorkomen is een combinatie van meer beweging en een behandeling ter verbetering van het gezichtsvermogen. Zo blijkt uit Canadees onderzoek op basis van een meta-analyse van 122 wetenschappelijke onderzoeken. Aan deze onderzoeken deden 127.000 mensen met een gemiddelde leeftijd van 78 mee. Van de 122 onderzoeken waren er 54 gericht op valpreventie. De overige studies richtten zich specifiek op preventie van botbreuken tijdens een val.

Risico verminderen

Het risico op valpartijen met letsel zou kunnen worden verminderd met 12 procent wanneer er sprake is van meer lichaamsbeweging. Wanneer dit is in combinatie met een beoordeling of behandeling van het gezichtsvermogen bij mensen boven de 65 jaar, zou dit zelfs kunnen zorgen voor een afname van 38 procent. Zo stelden onderzoekers in JAMA. Wanneer er sprake is van beoordeling en verbetering van het gezichtsvermogen van een oudere, zou dit in combinatie met bewegingsoefeningen en een analyse van de leefomgeving het risico op vallen kunnen verminderen met 23 procent.

Behandeling van osteoporose

De behandeling van osteoporose, ook wel botontkalking, zorgt voor een risicovermindering van 11 procent. Ook het innemen van bisfosfonaten, medicijnen die de aantasting van botziekten voorkomen of behandelen, zou volgens de onderzoekers ook tegen botbreuken na vallen, helpen. In combinatie met calcium en vitamine D-supplementen is dit het meest effectief.Fysiotherapie senioren fitness

‘Zeer effectief’

”Lichaamsbeweging alleen of in combinatie met verbeteringen aan de leefomgeving en het gezichtsvermogen is zeer effectief gebleken. Deze manieren van preventie zouden door patiënten, artsen en beleidsmakers in overweging moeten worden genomen.” Zo zegt onderzoeker Andrea Tricco, die verbonden is aan het St. Michael’s Hospital in Toronto en het Li Ka Shing Knowledge Institute. Zo is de meest effectieve manier gevonden om vallen dat letsel veroorzaakt te verminderen. Er moet echter wel altijd op de wensen van patiënten en zorgverleners worden ingespeeld.

Bewegingsoefeningen kunnen echter ook een risico vormen.”Bij sommige patiënten zou een toename in de beweging het risico op vallen ook kunnen vergroten, omdat ze meer mobiel worden, maar het risico op immobiliteit bij ouderen is veel groter bij ouderen.”

Valpreventie: de cijfers

In Nederland werden in 2016 in totaal 96.200 mensen boven de 65 jaar op de spoedeisende hulp (SEH) behandeld nadat zij waren gevallen. 37.300 mensen werden na behandeling op de SEH in het ziekenhuis opgenomen. Deze cijfers zijn voor VeiligheidNL reden om ieder jaar de valpreventieweek te organiseren. Deze week staat geheel in het teken van het onder de aandacht brengen en verminderen van het valrisico. Diverse zorginstellingen organiseerden die week activiteiten om de aandacht te vestigen op valrisico’s. We schreven hier eerder een artikel over: Valpreventieweek, hup in de benen!

De risico’s van valpreventie kunnen ook worden verminderd door gebruik van de juiste apparatuur. Bijvoorbeeld door het trainen van balans en kracht. Meer informatie hierover vindt u op de pagina valpreventie active ageing.

Bron: NU.nl