Valpreventieweek 2018: aan de slag met Dobbelfit!

Geplaatst op

Van 1 tot en met 7 oktober is het Valpreventieweek 2018. De week wordt ieder jaar georganiseerd door VeiligheidNL om landelijk aandacht te vragen voor valrisico en valpreventie. Het zal geen toeval zijn dat in deze week ook Nationale Ouderendag (5 oktober) valt en het NVFG congres wordt georganiseerd met als thema ‘balans’.  Ieder jaar ligt de nadruk op een ander thema. Dit jaar is er een speciaal spel ontworpen door een samenwerking van verschillende partners, namelijk: Dobbelfit. DobbelFit is een kennis- en actiespel dat ouderen fit en vitaal houdt.

Kans op vallen neemt toe naarmate we ouder worden

Inmiddels mag wel bekend zijn dat hoe ouder mensen worden, hoe groter de kans op vallen is. Door een combinatie van een verminderd uithoudingsvermogen, vermindering van spiermassa en minder alert zijn, wordt de kans op vallen groter. Om ouderen wat bewuster te maken van het risico op vallen, is dus het het DobbelFit spel ontwikkeld. Samen met landelijke partners (VeiligheidNL, Rode Kruis, Ouderenfonds, Buurtzorg, KBO-PCOB, NVFG, KNMP) en in co-creatie met ouderen. In teamverband beantwoorden ouderen kennisvragen en doen ze beweeg-opdrachten. Samen lachen en bewegen staat hierbij voorop!

Dobbelfit

Voordelen van DobbelFit

Door het spelen van DobbelFit zijn ouderen er op een leuke manier bewuster van dat zij veel kunnen doen om de kans op een val te verkleinen. Zo leren ze bijvoorbeeld over onderwerpen als bewegen, balans, verantwoord medicijngebruik, voeding/vitamine D en maatregelen in huis. En tijdens het spelen van DobbelFit werken ze ook actief aan balans en spierkracht. DobbelFit is bedoeld voor (thuiswonende) 65-plussers die fit en vitaal willen blijven en zin hebben in het spelen van een gezellig spel. Meer info over het spel is te vinden op de website van VeiligheidNL: valpreventieweek.

Spierkracht, coördinatie en balans trainen

Niet alleen het spel kan helpen bij het verminderen van het valrisico. Wanneer er sprake is van een verhoogd valrisico, is het belangrijk om gericht te trainen onder begeleiding van een professionele fysiotherapeut. Daarnaast is er verschillende apparatuur beschikbaar dat zowel de mate van balans kan testen als trainen. Een nieuwe product op dit gebied is Dividat Senso. Meer informatie over producten binnen de valpreventie vindt u onze speciale categoriepagina valpreventie binnen active ageing.

Deelnemers Valpreventieweek 2018

Er zijn verschillende zorgverleners die deelnemen aan de valpreventieweek. Zij maken niet alleen kans op een award maar organiseren ook verschillende activiteiten omtrent valpreventie. Een overzicht van deelnemers is hier te vinden:  deelnemers Valpreventieweek 2018.