Het VITAAL-AAL project: een introductie

Geplaatst op

Sinds begin dit jaar is ProCare onderdeel van het VITAAL-AAL project. Een nieuw project, opgericht door verschillende Europese partners, met als doel om een evidence-based trainingsmiddel te vinden voor oudere volwassenen. De innovatieve oplossing die uiteindelijk gevonden wordt, maakt gebruik van geavanceerde ganganalyse om geïndividualiseerde trainingsresultaten te formuleren, hoogst waarschijnlijk in de vorm van een game.

Gezondheid en zelfstandigheid bij senioren bevorderen

Het doel van het VITAAL project is het bevorderen van gezondheid en zelfstandigheid bij senioren. Onder oudere volwassenen is minder snel lopen een teken dat sterk geassocieerd is met een verhoogd risico op vallen, cognitieve stoornissen en uiteindelijk zelfs sterfte. Niet actief zijn verhoogt daarnaast het risico op incontinentie en sarcopenie.  De hedendaagse technologische ontwikkelingen bieden de mogelijkheid om vroegtijdige tekenen van achteruitgang op te sporen en op de gebruiker toe te passen.

Een bezoek aan het World Congress of Biomechanics (WCB)

In het kader van het project reisden collega’s begin juli af naar Dublin om het World Congress of Biomechanics (WCB) te bezoeken. We bezochten enkele lectures en oral sessies. Zoals Why use an accelerometer to monitor mobility 24/7? In dit onderzoek wordt een 3D accelerometer op de rug gedragen om gangbeeld, activiteit en risico van vallen constant te bepalen/monitoren. Hierbij wordt door middel van machine learning parameters als gait, de snelheid bepaald. Uit het onderzoek is gebleken dat het continue meten van deze doelgroep een veel betere onderscheiding tussen fallers en non-fallers kan maken dan labmetingen.

Daarnaast kwamen nog de volgende twee onderwerpen aan bod:

  • Predicting ground reaction forces from segmental accelerations – Jasper Verheul
  • Multidimensional ground reaction forces and moments from wearable sensor accelerations via deep learning – William Johnson

Valpreventie en gangbeeldanalyse

Tijdens het congres is er gesproken met de belangrijkste fabrikanten van gangbeeldanalyse en toonaangevende universiteiten op het gebied van valpreventie bij ouderen. Het VITAAL project is een project waarbij verschillende partners werken aan een evidence-based oplossing voor effectieve en doelgerichte training. Waarbij het risico op vallen en een analyse van het gangbeeld centraal zal staan.

Het VITAAL project wordt voor een deel gesubsidieerd door de Europese Unie en is onderdeel van het AAL programme. Dat is een traject dat is gericht op funding for active and assisted living. Een belangrijk onderdeel is de uitkomst van verschillende innovatieve ICT-based services die zorgen voor economische stimulans in Europa. Het VITAAL project is dan ook een samenwerking van verschillende (meest Europese) partners, namelijk:

Partners VITAAL-AAL

 

 Meer informatie over VITAAL

De uiteindelijke uitkomst van het onderzoek zal dus leiden tot een product dat gangbeeldanalyse combineert een cloudbased platform. Het project is momenteel in volle gang. Meer informatie over het project is  te vinden op de website: Vitaal.fit

AAL EU