VR Arcade tilt virtuele playgrounds naar een hoger niveau met Vicons Origin

Geplaatst op

ProCare’s nieuwste klant, bekend van een van de grootste VR speelhallen in Amsterdam, zet in op Location Based Virtual Reality (LBVR). Op de planning? Uitbreiden naar de rest van Europa! 

“Zwerven in een virtuele omgeving met volledige bewegingsvrijheid is een van de meest meeslepende spelervaringen die je je maar kunt voorstellen, maar dat was niet eenvoudig om te creëren”, zegt Sander Bos, CEO van VR Arcade. Om de veroveringsplannen kracht bij te zetten, ging het jonge bedrijf op zoek naar VR tracking oplossing dat hun wensen mogelijk zou kunnen maken. Zo kwamen ze uiteindelijk bij ProCare, en daarmee de oplossingen van Vicon, uit.

“Vicon biedt geavanceerde technologie die precies doet wat we nodig hebben, out-of-the-box. Toen we de capaciteiten van Origin zagen, opende het een hele nieuwe wereld van mogelijkheden.”

Een unieke virtual reality gaming ervaring

VR Arcade is opgericht in 2016 met als doel het introduceren van een unieke ervaring in Virtual Reality-gaming. Het groeiende team is ontstaan vanuit game-ontwikkelaar Wilco Vos, professionele pianist Sander Bos en golfprofessional Sebastiaan de Jonge. Het concept? Gewapend met een rugzak, VR-bril en een gun samenwerken om zo als team zombies en aliens te verslaan. Alle spellen worden gespeeld in free-roam-omgevingen, wat betekent dat er geen kabels en snoeren aanwezig zijn.

VR Arcade groepsfoto

Origin – De nieuwste tak van Vicon

Waar we Vicon misschien vooral van kennen, zijn de oplossingen op het gebied van motion capturing voor met name bewegingsanalyse. Sinds kort richt ProCare zich met Vicon Origin, de nieuwste tak van de award-winning leverancier, ook op gaming en VR oplossingen. Origin is een LBVR systeem dat Vicon’s ongeëvenaarde tracking vermogen, combineert met tools die zorgen voor toegankelijkheid en efficiëntie. Drie nieuwe Vicon-hardwareproducten en een nieuw softwareplatform maken meeslepende en interactieve entertainmentervaringen in elk gewenst volume mogelijk.

Viper-camera’s, Pulsar-trackingclusters, Beacon draadloze netwerkontvangers en de Evoke-software – allemaal speciaal ontworpen om out-of-the-box te worden gebruikt om een volledig onderdompelende LBVR-installatie te creëren. Dankzij de onbreekbare tracking- en auto-healing software die automatisch kan kalibreren tussen sessies, kunnen operators na het installeren ontspannen en zich concentreren op het zo aangenaam mogelijk maken van de gebruikerservaring.

Op 17 november voor het eerst in Nederland

Origin verschijnt voor het eerst op 17 november in Nederland waar het systeem zal helpen twee gigantische, open spelgebieden te creëren, waar tot vijf mensen vrij rond kunnen dwalen. Eenmaal getransporteerd naar de virtuele wereld, zullen spelers buitenaardse wezens en zombies bevechten zonder zich zorgen te maken over trackingproblemen of in de rij wachten. Om ervoor te zorgen dat het huidige systeem van het jonge bedrijf goed geïntegreerd is met het Origin systeem, hebben verschillende medewerkers de afgelopen weken getest op onze locatie in Groningen.

Testen VR systeem Groningen

Het nieuwe systeem zal als eerst worden geïmplementeerd in de ultramoderne virtuele speelhal van VR Arcade in Delfgauw, waar 40 Vicon Viper-camera’s per gebied staan, en vier Vicon Pulsar actieve markerclusters volgen op elke speler. Alle bewegingen worden in realtime opgenomen en verzonden naar de Evoke-software van Vicon, waardoor spelers naar een op maat gemaakte gamewereld worden getransporteerd. De speelhal van de Arcade-locatie Delfgauw zal twee vrije omgevingen van 240 vierkante meter beslaan, waardoor het een van de grootste virtuele arcades ter wereld is.

“We zijn zeer verheugd om te zien wat Origin kan doen in de handen van innovatieve en creatieve geesten, zoals het team van VR Arcade”, aldus Vicon CEO Imogen Moorhouse. “De LBVR-markt staat nog in de kinderschoenen en Origin helpt ontwikkelaars overal ter wereld om uit te breiden en dingen te maken waar nog nooit iemand van heeft gedroomd.”

Creatieve geesten

Dat de mannen van VR Arcade creatief zijn, blijkt wel uit het feit dat ze momenteel twee unieke LBVR-spellen in eigen beheer hebben ontwikkeld: ‘Zombie Apocalypse‘, waarbij spelers het opnemen tegen een horde zombies, en ‘Alien Defence‘, dat deelnemers uitdaagt om golven van buitenaardse indringers te verslaan, terwijl ze hun zwakke punten bepalen. Uiteindelijk wil het bedrijf met hun games en het Origin systeem uitbreiden naar twee extra locaties in Nederland, gevolgd door een speelhal in Duitsland en extra locaties in het buitenland. En dan? LBVR world domination misschien?

Waar we Vicon van kennen

De techniek van de Engelse leverancier wordt ook gebruikt in films en musicvideo’s. Bijvoorbeeld in een van de recentste hits van Justin Timberlake, filthy. Een video waarin de zanger een robot op het podium aanstuurt in de coulissen. Onder klanten van Vicon bevinden zich verschillende, bekende namen. Zij maken gebruik van software voor verschillende doeleinden als entertainment en VR. Bijvoorbeeld: Sony, Dreamworks, Digis Pictures, Canon, Samsung, Dreamscape VR en meer.

Ook in Nederland en België wordt veelvuldig gebruik gemaakt van motion capture oplossingen. Zo heeft ProCare Vicon al op andere plekken geïnstalleerd bij verschillende universiteiten en ziekenhuizen, maar ook bij Guerrilla Games, Ajax, ESA, Max Planck en Cyborn.