VU Bewegingswetenschappen en ProCare gaan lange termijn samenwerking aan op het gebied van Ergometrie

Geplaatst op

ProCare heeft opnieuw een mooie samenwerking bereikt op het gebied van Bewegingswetenschappen. Sinds juli 2017 hebben we een akkoord bereikt met het VU Amsterdam Bewegingswetenschappen. De samenwerking houdt onder andere in dat de faculteit 3 Lode Excalibur Sport fietsergometers aanschaft die zowel zullen worden ingezet voor onderwijs als onderzoek.

Maximaal gaan

Excalibur VU Medisch CentrumStudenten komen tijdens de studie al vroeg in aanraking met de Excalibur voor de maximaaltest. Deze test vindt plaats in de bekende ruimte in Amsterdam: G418. Overigens vinden niet alleen de maximaaltesten hier plaats maar ook de borrels! Ergometrie is een basiselement waar elke bewegingswetenschapper mee te maken krijgt, vandaar dat studenten er ook zelf aan moeten geloven. Tijdens de test neemt het vermogen van de fiets toe volgens een protocol en wordt tegelijk ademgasanalyse gemeten, soms zelfs nog met ouderwetse Douglas bags. Tijdens deze test worden de studenten altijd flink aangemoedigd door Brenda van Keeken, waardoor ze wel maximaal moeten gaan. Ook wordt de Wingate test afgenomen waarbij de proefpersoon 30 seconden voluit gaat op de fietsergometer.

Toe aan een nieuwe stap

De robuuste Lode fietsen gaan soms wel tientallen jaren mee. Hoewel de huidige testfiets al jaren meegaat en hij het nog prima doet, is het wel tijd voor een nieuwe stap. Met de huidige samenwerking met ProCare blijft de VU Bewegingswetenschappen werken met de nieuwste apparatuur. Daarnaast zijn ze verzekerd van nauwkeurige data in hun onderzoeken en een complete installatie inclusief software, training en onderhoud.

Samenwerking VU

Omdat Ergometrie vaak de eerste kennismaking van bewegingswetenschappers is met testen en meten zijn we bij ProCare dan ook erg trots op deze samenwerking. Benieuwd welke samenwerkingen op het gebied van Bewegingswetenschappen we eerder aangingen? Lees dan ook het artikel over samenwerkingen met de studieverenigingen.