Waar een wi(e)l is, is een weg!

Geplaatst op

Wanneer de 33-jarige Jaap Bressers het pand van ProCare/Lode binnenrolt, staat hij op het punt om uit te zoeken of hij, misschien wel de meest romantische en bijzondere verrassing waar we over hebben gehoord, kan waarmaken. Het is een grijze dag in maart wanneer Jaap en zijn beste vriend, tevens getuige, een lange tocht maken vanuit het zuiden van het land naar Groningen.

Enkele weken voor het bezoek van de twee, vult Jaap een contactformulier in op de website van ProCare. Hij heeft een idee bedacht om zijn toekomstige vrouw te verrassen en wil weten of zijn idee uit te voeren is.  Het motto van de 33-jarige is: waar een wi(e)l is, is een weg. Sinds zijn studietijd werkt Jaap al hard om de topfunctie waarvan hij droomt te behalen. Maar wanneer hij 21 is, verandert zijn leven. Een noodlottig ongeval tijdens een duik in de zee in Portugal zorgt ervoor dat hij verlamd raakt. Dankzij een hoge dwarslaesie is hij nu gebonden aan zijn rolstoel. Tijdens het verblijf op de Intensive Care in het ziekenhuis wordt Jaap verzorgd door verpleegkundige Carlos die hem erdoor heen sleept.

Positief in het leven staan

Dat hij tegenwoordig aan zijn rolstoel gebonden is, laat Jaap in niets tegenhouden. Hij leeft zijn leven vol energie en staat op een positieve manier in het leven. Dat is de maandagmiddag dat hij in onze demoruimte aanwezig is, duidelijk terug te zien. De sfeer is een beetje gespannen maar Jaap stelt zelf graag iedereen op zijn of haar gemak met een paar luchtige grapjes. Die gaan voornamelijk over zijn toekomstige vrouw, die volgens hem nogal nieuwsgierig is.

“Evelien weet altijd alles en heeft altijd alles meteen door. Ze mag ook absoluut niets weten hoor!” Aan ons de taak om nog vier maanden onze mond te houden..

Nadat we inmiddels weten dat Jaap wel houdt van een geintje en weten hoe zijn mooiste dag in het leven eruit komt te zien, is het aan ons team de taak om de aanstaande bruidegom te helpen zijn droom te realiseren. Voor Jaap staat namelijk een tillift te wachten die hem straks uit zijn rolstoel gaat helpen. Hiervoor moet hij een harnas dragen dat ervoor zorgt dat zijn gewicht wordt ondersteund en hij volledig zelfstandig rechtop kan staan. Er worden verschillende modellen gepast.

Jaap Bressers in de tillift

Uit je rolstoel getakeld worden

Na een aantal verwoede pogingen lukt het met een harnas dat goed op zijn plek blijft zitten. Inmiddels is Jaap verschillende keren uit zijn rolstoel getakeld terwijl de lift geleidelijk aan ondersteunt. Een collega bedient de tillift met een afstandsbediening en bepaalt de snelheid. Ook dit wordt een paar keer geoefend.
Uiteindelijk is het moment daar. Het gepaste harnas zit inmiddels goed. Jaap kan op een prettige manier uit zijn stoel worden getild. Langzaam zie je hem uit zijn rolstoel komen. Eerst komt het bovenlijf omhoog totdat de 33-jarige in een zitpositie boven zijn rolstoel ‘zweeft’. Iemand schuift zijn rolstoel iets naar achteren waardoor Jaap inmiddels bijna in de lift ‘hangt’. Omdat hij ook op de bruiloft in het harnas zal moeten, is hij al gekleed in een keurig pak. Met een team van zes mensen om zich heen, een glas water bij de hand en een gezicht dat behoorlijk op spanning staat, wordt Jaap verder omhoog gehesen. Dan is het moment uiteindelijk daar.. Jaap staat rechtop!

Missie geslaagd?

Denk je nu: missie geslaagd? Nou, nee nog niet. De grote verrassing komt nog. Jaaps toekomstige vrouw is namelijk danseres. En de toekomstige bruidegom wil niets liever dan zijn vriendin, die hem alleen in een rolstoel kent, verrassen met een openingsdans. Om te ontdekken of ook dat lukt, probeert Jaap een oefenrondje met zijn beste vriend John. Het mag er dan nog ietwat grappig en onhandig uitzien, op het gezicht van de 33-jarige is duidelijk af te lezen dat hij dankbaar is en opgelucht dat zijn missie is geslaagd. Het geluk straalt van zijn gezicht en hopelijk straalde zijn Evelien wanneer Jij bent de Liefde van Guus Meeuwis uit de luidsprekers knalt en ze samen dansen, net zo.

7-7-2017

De bruiloft van Jaap en Evelien heeft plaatsgevonden op de symbolische datum 7-7-2017. Evelien heeft tot op het laatste moment niet doorgehad wat haar nieuwbakken man allemaal achter haar rug om heeft gepland. Ze was dan ook compleet verrast en het zal u als lezer waarschijnlijk niet verbazen dat de nodige emoties hoog opliepen. 

Vanuit ProCare/Lode zijn we aanwezig geweest om Jaap en zijn beste vriend te ondersteunen. Ook verpleegkundige Carlos, die veel voor Jaap heeft betekend na het ongeval, was met zijn vrouw en kinderen aanwezig op de bruiloft. De tillift werd naar Best vervoerd, opgebouwd achter de coulissen en de zaal in gereden voor de openingsdans. Dit bijzondere moment is gefilmd door verschillende foto- en videografen. 

Bent u nieuwsgierig naar de openingsdans? Dan kunt u de de video hier bekijken: 

Video openingsdans

Jaap, gefeliciteerd! Wij wensen jou en je vrouw heel veel geluk in de toekomst. En mocht je tijdens je 25- of 50-jarig huwelijk opnieuw een tillift nodig hebben.. Je weet ons te vinden!