Wat belangrijk is bij de aanschaf van beweegapparatuur binnen Active Ageing

Geplaatst op

Lichamelijke activiteit is zeer belangrijk voor ouderen om meerdere redenen. Zo gaat het de eenzaamheid tegen doordat mensen in groepsverband kunnen trainen of oefeningen kunnen doen. Teven hebben de ouderen zo veel sociale contacten met anderen ouderen en kunnen er nieuwe vriendschappen ontstaan. Een andere belangrijke reden is dat de ouderen over het algemeen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, wateen vermindering van de zorgkosten met zich meebrengt. Lees hier over een aantal andere redenen waarom lichamelijke activiteit van groot belang is voor ouderen.

Voor ouderen is het van belang om zowel kracht- als cardiotraining te verrichten.

Tegenwoordig is er zeer goede apparatuur verkrijgbaar die  geschikt is voor het gebruik door ouderen. Maar waar moet je als fysiotherapeut, sport- of revalidatieprofessional nou op letten bij de aanschaf van beweegapparatuur voor de geriatrische doelgroep?

Voor krachtapparatuur is het zeer van belang dat de mensen eenvoudig op het apparaat kunnen plaatsnemen, het apparaat kunnen aanpassen voor een goede houding, het apparaat eenvoudig kunnen bedienen en dat de weerstand in kleine stappen in te stellen is. Het is ook mogelijk dat de begeleider de oefeningen voor de training aanmaakt in de software zodat deze automatisch op het apparaat ingelezen wordt. ProCare biedt HUR krachtapparatuur aan die aan al deze eisen voldoet.

Voor cardioapparatuur is het van belang dat men eenvoudig op de machine kan komen en dat er veel aangepast kan worden voor een goede zit- of loophouding op de apparatuur. Daarbij is een zeer lage startwattage of snelheid ook erg van belang. De Lode fietsergometers en loopbanden in ons assortiment voldoen aan al deze eisen en worden dan ook veel gebruikt voor o.a. Active Ageing. Ook hier bestaat de mogelijkheid om de ergometers op afstand aan te sturen door middel van een softwarepakket.

Een ander belangrijk onderwerp binnen beweging voor ouderen is valpreventie. Bij valpreventie gaat het erom dat men goed en stevig op de benen blijft staan en zo niet komt te vallen. Hier zijn ook hulpmiddelen voor ontwikkeld zodat mensen gericht kunnen oefenen om zo de kans om te vallen te minimaliseren. De Dividat Senso is hier een heel mooi voorbeeld van.

Zie hieronder een mooi voorbeeld van een recente installatie bij één van onze klanten:

Afbeelding met vloer, binnen, plafond, gebouw

Automatisch gegenereerde beschrijving