11 manieren om Witty SEM eens anders te gebruiken

Geplaatst op

Witty SEM van Microgate is een populair product! De laatste tijd zien we deze handige tool voor het testen van timing en reactievermogen steeds vaker voorbij komen. Verschillende leveranciers en praktijken posten inspirerende filmpjes waarin de SEM iedere keer op een andere manier wordt gebruikt.

‘Normaal’ gebruik van SEM

SEM bestaat uit 16 verschillende indicatoren van 5 bij 7 CM die tekens of een numeriek of kleursignaal af kunnen geven. Het systeem is in eerste instantie ideaal voor sporters en atleten om het reactievermogen en de behendigheid te testen. Meestal gebeurt dit door de verschillende indicatoren aan een ijzeren frame te hangen en in een testruimte verschillende testen worden uitgevoerd waarbij bijvoorbeeld alle indicatoren met de kleur groen aangewezen moeten worden. Witty SEM is ideaal voor SPARQ-trainingen, maar ook voor senioren die op een laagdrempelige manier cognitie en conditie willen trainen.

Maar..

Er is meer dan alleen het ijzeren frame en de standaard testen! We verzamelden 11 creatieve manieren om te testen met SEM (zie het kopje bronnen voor de originele creatievelingen). Laat je inspireren!

  • Al basketballend het reactievermogen testen: een dribbel challenge waarbij de indicatoren op verschillende hoogtes op tripods staan. Test zowel het reactievermogen als behendigheid met de bal!
  • Crabwalk met weerstandselastieken en SEM: eigenlijk is het meer een gek dansje maar wel een ideale manier om het reactievermogen als spierkracht tegelijkertijd te trainen!
  • Strijd samen in een plank challenge: daag de cliënt uit voor een heuse plankchallenge met SEM en train zowel core stability als het reactievermogen. Leuk om samen te doen!
  • Test het reactievermogen van ijshockeyers: we bedoelen maar: waarom niet? Schaatsers, ijshockeyers, shorttrack of curling.. SEM kan zo mee het ijs op!
  • Sporters testen midden in de natuur! Wie denkt dat Witty SEM alleen in een testruimte of zaal kan worden gebruikt heeft het mis. Waarom niet een keer testen met een andere ondergrond? Interessant voor atleten, hardlopers, trailrunners of marathonlopers.
  • Mountain clibers all the way: nog een mooi voorbeeld van een uitdagende combinatie van reactievermogen, uithoudingsvermogen en kracht. Een mountain cliber challenge. 2 indicatoren en een matje is all you need!
  • Deze manier loopt geheid op rolletjes: voeg een extra element aan een reactievermogen test toe door de proefpersoon op een skateboard (of zoals in de video iets wat erop lijkt) voor de indicatoren te laten zitten. Een mooie manier om ook meteen balans te trainen!
  • SEM plankchallenge 2.0: de ultieme plank challenge! Voeg een speedladder toe aan de test voor extra nauwkeurigheid. O, en een stabiele core gegarandeerd!
  • Buddy push-up challenge: opnieuw een leuke om samen met een cliënt te doen. Leg de indicatoren op de grond, ga liggen in push up houding en doe nadat een indicator oplicht een push up. Ideaal voor het langzaam opbouwen van spierkracht.
  • Super snel testen in de garage: verandering van spijs doet eten toch? Waarom niet een keer een test uitvoeren in een garage waarbij de testpersoon op maximale speed moet gaan.
  • Een slimme combi van stabiliteit en reactievermogen: tot slot nog een mooi voorbeeld van het testen van het reactievermogen en stabiliteit tegelijkertijd.

Bronnen

Deze video’s verschenen eerder op de social media kanalen van:
Matsport Frankrijk
B&B Healthcare

Zelf leuke ideeën?

Heeft u leuke video’s van testen met Witty SEM of suggesties voor leuke, creatieve trainingsivdeo’s? Laat het ons weten in de reacties!