World sleep day 2018: wetenschappelijk onderbouwde tips voor de beste slaap!

Geplaatst op

Vrijdag 16 maart is World Sleep Day. World Sleep Day is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door de World Sleep Day Committee van de World Sleep Society (opgericht door WASM en WSF). Wie denkt dat deze dag een excuus is om de hele dag in bed te mogen blijven liggen, heeft het mis. De dag is in het leven geroepen om de slaap te vieren (in België mag u uitslapen op deze dag!) en de aandacht te vestigen op het belang van goede slaap. Het uiteindelijke doel? Slaapproblemen in de samenleving verminderen door betere preventie en behandeling van slaapstoornissen.

Onderzoek naar slaap met Actigraph

Om slaapproblemen te verminderen, is het belangrijk om te weten wat goede slaap precies is. Dat kan natuurlijk voor iedereen verschillend zijn. Naar slaap en slaapproblemen zijn veel onderzoeken gedaan. Veel van deze onderzoeken worden gedaan met activity trackers van Actigraph. Actigraph meters worden wereldwijd ingezet binnen wetenschap en onderzoek en zijn op grote schaal gevalideerd. De flexibele en innovatieve software van dit merk zorgt ervoor dat krachtige data-analyses mogelijk zijn.

Activiteitmonitoring

De activiteitsmeters van ActiGraph maken een objectieve 24-uurs waarneming en registratie van lichamelijke activiteit en slaap-waakmetingen mogelijk. O.a. de hartslag, energieverbruik, METs, lichamelijke activiteit en intensiteit, totale slaaptijd, omgevingslicht en slaap-efficiëntie wordt gemeten.

Slaaptips uit verschillende studies

Veel hogescholen en universiteiten over de hele wereld maken gebruik van de meters van Actigraph om onderzoek te doen naar slaap. We zetten de onderzoeken met belangrijke uitkomsten voor World Sleep Day op een rij.

 1. Een actieve levensstijl voor betere slaap

  In een onderzoek gingen mensen met slapeloosheid een interventieprogramma dat bestond uit minsten 30 minuten matige tot krachtige lichamelijke activiteit gedurende 5 dagen in de week. De proefpersonen die verplicht de lichamelijke activiteit moesten ondergaan, ondervonden na zes maanden significante verbeteringen in hun slapeloosheid in vergelijking tot de controlegroep. Ook depressiescores waren lager. [1]

 2. Slaap ten minste 7 uur per nacht

  Wanneer het leven hectisch wordt, schiet goed slapen er vaak bij in. Een volwassen persoon zou ten minste 7 uur per nacht moeten slapen om goed te kunnen functioneren. Wanneer er minder dan 7 uur per nacht geslapen wordt op regelmatige, langdurige basis, is er meer kans op diabetes, obesitas en verschillende hartziekten. Een recente studie onderzocht slaapduur en kwaliteit bij volwassenen met obesitas voordat ze op zomerkamp gingen voor een interventieprogramma. Onderzoekers ontdekten dat een kortere slaapduur gerelateerd was aan een hogere tailleomtrek en BMI scores en lagere slaapkwaliteit. Na zomerkamp vertoonden deelnemers een toename in slaapduur en een afname in slaaponderbrekingen, BMI en tailleomtrek. Deze studie suggereert dat er een verband kan bestaan ​​tussen slaapkwaliteit en de effectiviteit van een behandelingsprogramma. [2]

 3. Gebruik geen laptop, smartphone, tablet of computer voor het slapen gaan

  Onze constante interactie met technologie, vooral voor het slapengaan, kan ervoor zorgen dat we minder kwalitatief goed slapen. Zo blijkt uit onderzoek. Een van de redenen dat het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan, het moeilijker maakt om in slaap te vallen, is het effect van de LED-verlichting op onze hormonen. LED-apparaten met achtergrondverlichting kunnen de productie van melatonine namelijk verminderen. Melatonine is belangrijk in onze natuurlijke waak-slaap ritme. Dit hormoon neemt normaal gesproken in de avond toe wanneer het donker wordt. Wanneer we worden blootgesteld aan LED-verlichting, nemen de melatonine waarden af en wordt het lichaam ertoe aangezet om te denken dat het wakker moet blijven.

Studies lezen?

 1. Iftikhar IH, Albisher E, Challapallisri V, Paul G. Physical Activity and Insomnia, Short Sleep and Insulin Resistance, and Effect of Poor Sleep on Children’s Academic Performance.” American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. 2016.
 2. Valrie CR, Bond K, Lutes LD, Carraway M, Collier DN. Relationship of sleep quality, baseline weight status, and weight-loss responsiveness in obese adolescents in an immersion treatment program. Sleep medicine 16.3 (2015): 432-434.